Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt a homoszexuális lelkész, aki többé nem ad össze heteroszexuális párokat

2021. szeptember 16., csütörtök 17:16

Egy svéd evangélikus lelkész, a homoszexuális Lars Gardfeldt nemrég rádióadásban jelentette be, hogy mostantól kezdve nem ad össze heteroszexuális párokat.

Mostantól nem adok össze heteroszexuális párokat. Rá akarok mutatni arra, mennyire abszurd, ha két házasodni akaró felnőtt házasságát megtagadják

– fogalmazott a lelkész a svéd közszolgálati rádióban az Expressen nevű portál beszámolója szerint. Hozzátette: nagyon szomorú amiatt, hogy így kell tennie, de nem lát más megoldást. 

Gardfeldt – aki Göteborgban látja el hivatását – arra reagált, hogy a svéd evangélikus egyház lelkészei összeadhatnak ugyan azonos nemű párokat, de a gyakorlatban akár nemet is mondhatnak. Az egyházi szabályozások szerint ugyanis

minden lelkésznek joga van, hogy egyedi indokok alapján megtagadja egy pár összeadását.

A szabályozás lényege az lenne, hogy a lelkészek olyan esetekben tagadják ezt meg, amikor nem két ember szabad akaratából történik a házasság, vagy az érintettek cselekvőképtelenek, esetleg tudatmódosító szerek hatása alatt állnak. A gyakorlatban viszont sok lelkész arra használja fel ezt a kiskaput, hogy megtagadja a meleg párok összeadását.

Akkor ugyanerre nekem is jogom van homoszexuális lelkészként

– mondta Gardfeldt, aki azt is leszögezte, hogy szeretné ezzel jó irányba terelni a melegházasságról szóló vitát. Hozzátette: szerinte az egyháznak nincs szüksége homofób lelkészekre, és azokat az embereket, akik szerint a homoszexuálisok alsóbbrendűek, fel sem kellene szentelni. 

A göteborgi egyházmegye szóvivője, Torgny Lindén úgy reagált Gardfeldt kijelentésére, hogy az országban szólásszabadság van, és azt, amit a lelkész mondott, nem kívánják kommentálni.

Svédországban egyébként 2009-ben engedélyezték a melegházasságot. Gardfeldt és volt férje még ez előtt, 2006-ban házasodott össze Kanadában. A lelkész hosszú ideje aktivistaként dolgozik azért, hogy a melegek is egyenlő bánásmódban részesüljenek. 

Rovatok