Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter szerint hasznos az együttműködés a Türk Tanáccsal

2021. szeptember 16., csütörtök 11:12

Magyarország évente 850 ösztöndíjat biztosít a Türk Tanács országaiból érkező diákok számára, és a program iránti érdeklődést jól jelzi, hogy idén mintegy 4900-an jelentkeztek – mondta Szijjártó Péter az üzbegisztáni Hívában a Nemzetközi Török Kulturális Szervezet ülésén.

Miközben az ösztöndíjat nyert diákokat idehaza szívesen fogadják, az illegális menekültek áradatából nem kér a magyar kormányzat.

Jelenleg különösen nagy figyelem irányul a közép-ázsiai térségre az afganisztáni nemzetközi beavatkozás kudarcát követően, amelynek nyomán rendkívül aggasztóvá vált az ottani biztonsági helyzet, és joggal lehet tartani egy újabb migrációs hullámtól

– hangoztatta a külgazdasági és külügyminiszter, aki arról is beszélt, hogy jelentős hasznokkal járt Magyarország együttműködése a Türk Tanács országaival, ugyanis 2010 óta sikerült megduplázni a kereskedelmi forgalmat, amelynek volumene mára eléri az évi négymilliárd dollárt.

Az MTI beszámolója szerint Szijjártó Péter elmondta, hogy Magyarország a közös múltra tekintettel erősíteni kívánja együttműködését a Nemzetközi Török Kulturális Szervezettel. Hozzátette, hogy a magyarokat hol a legnyugatibb keleti népnek, hol a legkeletibb nyugati népnek nevezik. Emlékeztetett egyúttal a híres kelet-kutató turkológus Vámbéry Ármin munkásságára, aki 1863-ban fél évet töltött Hívában, és emlékének az üzbég fél kész kiállítást szentelni a városban.

Rovatok