Index Vakbarát Hírportál

Belarusz: bomlaszt és a náci bűnösöket rehabilitálja a lengyel nemzetiségi kártya

2021. szeptember 17., péntek 15:37

Felforgató és államellenes tevékenység jele a lengyel nemzetiségi kártya – jelentette ki Belarusz főügyésze.

Andrij Sved szerint a karta polaka (lengyel kártya) a hibrid háború részét képezi, a belarusz lengyel kisebbség nemzetiségi iskolái pedig semmi másról nem szólnak, mint 

„a náci és lengyel bűnösök rehabilitációjáról”, a belarusz társadalom bomlasztásáról, a fiatalok beszervezéséről, a lengyel hatalom tervének megvalósításáról. 

A belarusz főügyész szavai tükrözik Minszk lépéseit a lengyel kisebbség ellen, amely azután vált Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök rendszerének célpontjává, hogy Varsó lett legnagyobb bírálója, a disszidensek és ellenzéki politikusok befogadója és támogatója, a Belarusz elleni uniós szankciók fő szószólója. Lukasenka tavaly augusztusban nyerte el hatodik elnöki mandátumát a széles körben elcsaltnak tekintett választáson. Országszerte tömegtüntetések törtek ki, amelyeket a hatalom brutálisan levert, azóta pedig fokozták a diktatúrát a Lukasenka-rezsimben. 

Jelenleg Varsó kerítést épít a Belarusz határra, Minszket pedig azzal vádolja, hogy tudatosan terel migránsokat Lengyelország felé. 

Mi az a lengyel kártya?

A szóban forgó dokumentumot a Szovjetunió volt tagköztársaságinak területén (például Ukrajna, Belarusz) élő, az adott ország állampolgárságával bíró lengyel nemzetiségűeknek adják ki a lengyel hatóságok. Bár a kártya nem egyenlő az állampolgársággal, sok előnyt biztosít a Lengyelországon kívül, nem az Európai Unióban született és élő lengyeleknek. Egyebek mellett

A Zerkalo megjegyzi: Belaruszban több mint 130 ezer ember bír lengyel kártyával. 

Rovatok