Index Vakbarát Hírportál

Összeverték a román tévéstáb tagjait, amikor az illegális fairtásról akartak forgatni

2021. szeptember 17., péntek 10:13

Húsz, baltákkal, feszítővasakkal és botokkal felszerelkezett személy támadt rá két újságíróra és egy környezetvédelmi aktivistára, akik dokumentumfilmet forgattak a helyi famaffiáról a Suceava megyei Kosna területén – tudta meg a Főtér

A rendezőként is tevékenykedő Mihai Dragolea újságíró-kollégájával, Radu Constantin Mocanuval együtt érkezett Bukovinába, hogy Tiberiu Bosutar ismert környezetvédelmi aktivista segítségével a megyei illegális fairtás nyomait dokumentálják. Éppen forgatott a ministáb, amikor a felfegyverzett húszfős társaság nekik esett.

A támadók között volt az erdőtulajdonos és egy erdőmérnök is.

Az újságírók és a környezetvédő a kocsijukhoz menekültek, azonban az elkövetők kiráncigálták őket a járműből. A dulakodás majdnem tragédiával végződött, mert a verekedés közben az egyik újságíró beesett egy hasadékba, majd onnan értesítette a segélyhívót.

A mentők a dornavátrai kórházba szállították a három sérültet, ketten eszméletüket vesztették a támadás következtében. 

Az összevert társaság duplán pórul járt, mert támadóik a felszerelésüket és a felvételeiket is tönkretették. Azonban a környezetvédelmi aktivista a mentőből jelentkezett be, és onnan számolt be az ellenük elkövetett támadásról, továbbá elmondta, hogy jól ismeri a támadóik hangadóját, azt az erdőmérnököt, aki őt már többször is halálosan megfenyegette.

A rendőrség azonosított néhány elkövetőt, akiket bevittek a dornavátrai őrsre. A Greenpeace felvette a kapcsolatot az áldozatokkal, és jogi segítséget ajánlott fel nekik.

Rovatok