Index Vakbarát Hírportál

Erkölcsrendészetté alakult a nőügyi minisztérium a tálibok Afganisztánjában

2021. szeptember 18., szombat 11:42 | aznap frissítve

Ha nem lenne elég, hogy ígéreteiket megszegve egy nem befogadó, kizárólag tálibokból és majdnem teljesen pastu férfiakból álló kormányt állított fel a szélsőséges iszlamista mozgalom, a talibán hozzálátott a női jogok megnyirbálásához is. 

Afganisztánban több népcsoport él, a szunnita pastuk mellett az ország déli részén élő, síita hazara kisebbség a legnagyobb nemzetiség. Egy hazara sincs a kormányban. 

A Reuters tudósítása szerint a nőügyi minisztérium új funkciót kapott:

ezentúl az erkölcsrendészet, vagy mondhatni, az erényminisztérium fog a épületben működni.

A tálibok ezt véresen komolyan is gondolják, ugyanis a tárca női dolgozóit kizárták az épületből. A nő a talibán értelmezése szerint jobb, ha nem dolgozik. Pláne ne a hivatalos nevén 

az Ima, Irányadás, Erénynépszerűsítő és a Bűnmegelőzési Minisztériumokban. 

Nem úgy tűnik, hogy a nőknek bármi keresnivalójuk lesz az afgán államvezetésben, egy tálib szóvivő korábban leszögezte: a nők nem dolgozhatnak a minisztériumokban férfiak mellett. Egyszerű indoklással élt, szavai szerint a nők feladata a gyerekek nevelése, és nincs rá szükség, hogy ők is tagjai legyenek a kabinetnek.

A Guardian eközben arról írt, hogy a lányokat effektíve megfosztották a középiskolai oktatástól, a hetedik osztálytól már csak fiúk mehetnek iskolába. A brit lap ezt arra alapozza, hogy a tálib oktatási tárca jelezte, hogy szombaton újranyílnak az iskolák, a hetedik és tizenkettedik évfolyamok fiú (!) tanulóit várják a tanintézmények. Lányokról egy szó sem esett, ahogy a női tanárokról sem. 

Ez viszont egy paradoxonhoz vezet: a tálibok azt állítják, hogy a nők tanulhatnak a felső oktatásban, jóllehet, kötelező fejkendővel és a férfiaktól szegregált módon, ami az oktatás minőségének kérdését veti fel. De, ha a nőket a gyanú szerint a hatodik osztálytól nem engedik tanulni – teszi fel a jogos kérdést a Guardian afganisztáni tudósítója –, akkor egyáltalán hogyan tudnának egyetemre jelentkezni? 

Érdekes módon a Reuters fotógalériájában eközben középiskolás korú lányokról készült képek vannak abban a válogatásban, mely pont az iskolakezdést örökíti meg. Egy dolog biztos: Afganisztán továbbra is ingatag talajon áll

Rovatok