Index Vakbarát Hírportál

DW: nem tükrözi a Bundestag összetétele a társadalom sokszínűségét

2021. szeptember 18., szombat 08:41 | aznap frissítve

Minden negyedik német állampolgár bevándorló hátterű, mégis, a szövetségi parlament képviselőinek kevesebb mint 8 százaléka külföldi gyökerű. Ennek fényében felmerül a kérdés: a német politika is ugyanolyan sokszínű és multikulti, mint például Berlin utcái?

A Deutsche Welle szerkesztője, Maissun Melhem megkérdőjelezi, hogy a Bundestag összetétele eleget tesz-e a német alaptörvénynek, képviselői vajon tényleg mindenkit képviselnek? 

Jelenleg a 709 képviselő közül csak 58 bevándorló hátterű, és a helyzet nem a mostani szövetségi választásokkal fog megváltozni, ami a választási poszterek is árulkodnak: a legtöbb jelölt fehér – írja a Melhem. 

Elvileg egy migráns is betölthet politikai tisztséget, de mintha a németek erre még nem készültek volna fel, ahhoz képest, hogy az ország tele van bevándorlókkal. Néhány évvel ezelőtt – emlékeztet a DW szerkesztője – az volt a közbeszéd tárgya, hogy a kilenc hónaposan Vietnámból Németországba került, majd ott, német örökbefogadó szülők alatt felnövő Philipp Rösler „összeegyeztethető-e” gazdasági miniszeri és alkancellári pozíciójával. 

Melhem felhívja a figyelmet, hogy az ötvenes évektől kezdve vendégmunkások milliói mellett mintegy 6 millió menedékkérő érkezett Németországba, többségük ott is kezdett új életet. Miért ne vehetnének részt a politikában ők és leszármazottaik, akik Németországot tekintik hazájuknak, a szó minden értelmében. A Bundestag pedig egyelőre nem tükrözi azt a társadalmat, amely ma Németországban van – szűri le a konklúziót az újságíró. 

  <

Rovatok