Index Vakbarát Hírportál

A sötét oldalra kerülhet a Telegram

2021. szeptember 19., vasárnap 11:39

Egyes jelek szerint a Telegram titkosított üzenetküldő platform lett a darkweb alternatívája. Szakértők úgy vélik, hackerek és kiberbűnözők fő felvonulási terepe lett az elméletileg jobb hozzáférést és könnyebb kezelhetőséget nyújtó applikáció – írta a Financial Times cikke nyomán a Portfolio.

A 2013-ban indított üzenetküldő alkalmazáson fórumszobákhoz hasonló csatornákon lehet megosztani az üzeneteket, és nagyméretű fájlok küldése is lehetséges. Így a csatornák tulajdonképpen hasonlíthatnak a darkweb illegális online piactereihez. Míg azonban az utóbbit általában körülményesen, egy anonimizáló szoftver révén, lehet elérni, a Telegram egyszerűen letölthető bármelyik appstore-ról.

Az üzenetküldő felhasználói bázisa azután nőtt meg igazán, hogy a Facebook egy évvel ezelőtt megváltoztatta a WhatsApp adatvédelmi politikáját.

A Telegramot jelenleg 500 millióan használják, de az app augusztusra már elérte az egymilliárd letöltést.

Korábban egy azóta törölt, 47 ezer feliratkozóval rendelkező csatornán például több százezer aktív felhasználónevet és jelszót értékesítettek. A lopott adatok videójáték platformokhoz tartoztak, de lehetett például bankkártya adatokat is vásárolni. A kiberbűnözők gyakran osztanak meg továbbá kártékony szoftvereket és hackelési útmutatókat is a platformon.

Rovatok