Index Vakbarát Hírportál

Kiakadtak a franciák, a NATO-ig ér a tengeralattjáró-botrány

2021. szeptember 19., vasárnap 06:19

 A NATO-n belüli viszonyt is feszültté tette a héten kipattant botrányos tengeralattjáró-ügy - jelentette ki Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter szombat este a France2 tévéadónak adott interjújában.

Az Egyesült Államok, Ausztrália és az Egyesült Királyság új biztonsági partnerségi szerződést kötött AUKUS néven, és ezzel összefüggésben Ausztrália úgy döntött, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat vásárol az Egyesült Államoktól, egyúttal felmondja a Franciaországgal kötött, dízel- és elektromos meghajtású tengeralattjárók gyártásáról szóló szerződését. Emiatt Franciaország egy 56 milliárd dolláros szerződéstől esett el, és olyan súlyosnak ítélte meg a helyzetet, hogy pénteken visszahívta washingtoni és canberrai nagykövetét, amire még nem volt példa.

Itt az Egyesült Államokkal fennálló szövetségünk ereje is megkérdőjeleződik, hiszen egy valódi szövetségesi viszonyban a felek beszélnek egymással, tisztelik egymást, amit a mostani esetről nem lehet elmondani, inkább alattomosságról, megvetésről és hazugságokról lehet beszélni, válságos a helyzet

– jelentette ki Yves Le Drian.

A tárcavezető tagadta, hogy Ausztrália korábban bármikor konzultált volna Franciaországgal a tengeralattjárókról szóló megállapodás felmondásáról. A külügyminiszter felszólította az európai országokat, hogy most, a tálibok afganisztáni hatalomra jutása után és a tengeralattjáró-ügy miatt is összefogva, az eddigieknél jobban védjék meg érdekeiket.

(Borítókép: Emmanuel Macron francia elnök Malcolm Turnbull akkori ausztrál miniszterelnökkel 2018. május 2-án Sydney-ben a HMAS Waller tengeralattjárró fedélzetén)

Rovatok