Index Vakbarát Hírportál

Megszólalt a volt amerikai elnökjelölt, szerinte Magyarország az ellenpélda

2021. szeptember 19., vasárnap 14:25

Magyarország mint modell?

– tette fel a költői kérdést Mitt Romney utah-i szenátor, Barack Obama 2012-ben vesztes elnökválasztási ellenfele egy egyetemi beszédében még pénteken, amelyet az amerikai alkotmány napjának alkalmából mondott. 

A volt elnökjelölt, aki az Orbán Viktort nemrég levélben méltató Donald Trump és a republikánus irányváltás egyik legnagyobb konzervatív bírálója, emlékeztetett, hogy egy ismert amerikai tévés személyiség Magyarországra utazott a közelmúltban, ahol Orbán Viktort és rendszerét követendő példának magasztalta. 

A republikánus szenátor nem mondta ki a nevét, de a Newsweek szerint is nyilvánvalóan Tucker Carlsonra, a Fox News riporterére gondolt, aki nemrég Magyarországra utazott interjút készíteni Orbán Viktorral és előadást tartani a Fidesz-közeli Mathias Corvinus Collegium fesztiválján.

Mitt Romney úgy fogalmazott, hogy Magyarország maximum ellenpélda lehet az Egyesült Államok számára. 

Orbán cenzúrázza a médiát az országában, figyelmen kívül hagyja a népakaratot a választásokon, és hatalmas vagyont halmoz fel magának és cimboráinak. Magyarországot az egyik legkevésbé szabad, legkevésbé demokratikus államként tartják számon a fejlődő világban

– hangsúlyozta a szenátor. 

Mitt Romney egyike a magas rangú republikánus politikusoknak, akik szembehelyezkedtek a párt trumpista vonalával, a tekintélyelvűség felé való elmozdulásra figyelmeztetve. Ő volt az egyetlen konzervatív, aki Donald Trump alkotmányos felelősségre vonására szavazott a Capitolium ostromában játszott szerepe miatt. 

Egy kis kioktatás

Megszólalására magyar kormányzati részről Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter reagált, azt állítva, a republikánus szenátor „durva támadást” indított a sajtószabadság és a demokrácia ellen. A tárcavezető a Facebookon írt erről. Szerinte az amerikai szenátor azért bírált egy amerikai televíziós újságírót, mert elmondta a saját véleményét Magyarországról, amely történetesen nem esett egybe a liberális mainstream „hazánkkal szembeni hazugsághadjáratával”.

Kiemelte, Mitt Romney a kormányt azzal vádolta, hogy a népakarattal szemben kormányoz, „holott a népakarat a választáson fejeződik ki, márpedig mi egymás után háromszor kaptunk kétharmados felhatalmazást egy olyan választási rendszerben, ahol mindenkinek egyenlő súlyú szavazata van, függetlenül a lakóhelyétől”. Demokráciát és sajtószabadságot féltő NGO-k, ébresztő!” – zárta üzenetét Szijjártó Péter.

Az angolszász sajtóban Orbán Viktor ma is feltűnt, a Guardian hosszú véleménycikket írt Magyarországról 

Rovatok