Index Vakbarát Hírportál

Hollandia nem akarja, hogy az elutasított bevándorlók kibővített jogokat kapjanak

2021. szeptember 20., hétfő 08:48

Hollandia ellenez mindenféle változtatást az Európai Unió jogrendszerében, amely lehetővé tenné, hogy önkéntes alapon térjenek haza a menedékkérelmüket elutasított bevándorlók a tagországokból.

Valószínűleg ez több joggal ruházná fel azokat, akik kimerítették a jogi folyamatokat és így nincs jogi alapjuk az országainkban maradni

– olvasható a holland kormánynak az EUobserver birtokába került egy iratában.

A holland álláspont szerint bárminemű változtatás a bevándorlási szabályokban megnehezítené az elutasított bevándorlók kiutasítását az adott tagországokból, nem beszélve arról, hogy csorbítaná azt a fő, általános szabályt, hogy a származási országoknak kötelességük visszafogadni állampolgáraikat. 

A szóban forgó dokumentumban kikérik 16 uniós ország álláspontját az uniós határrendészeti szerv, a Frontex szerepéről a menekültek és bevándorlók visszaküldéséről származási országaikba. Az érintett tagországok támogatónak tűntek afelől, hogy a tagországoktól részben a varsói székhelyű Frontex vegye át a kiutasítás feladatát. 

Margaritas Schinas, az Európai Bizottság alelnöke áprilisban már az EU-nak az önkéntes visszatérésre és reintegrációra vonatkozó stratégiáját ismertette, ami egy közös, uniós szintű kiutasítási rendszer kiépítését célozza. 

Becslések szerint csupán a harmada tér haza származási országába azok közül, akiknek kedvezőtlenül bírálták el menedékkérelmét.

Németország már sürgeti, hogy 2022 nyarára álljon fel a határügynökség új, kiutasítási rendszere. 

Rovatok