Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden nem hisz az új hidegháborúban

2021. szeptember 20., hétfő 21:08

Nem hisz újabb hidegháborúban az amerikai elnök. Egy magas rangú washingtoni kormányzati tisztségviselő szerint Joe Biden ezt kívánja hangsúlyozni New Yorkban az ENSZ-közgyűlés általános vitájában kedden – adta hírül az MTI. Joe Biden kifejti majd, hogy nem hisz egy újabb hidegháborúban, amely a világot tömbökre osztja – fogalmazott a nevének elhallgatását kérő tisztségviselő. Hozzátette: az amerikai elnök „az erős, intenzív és az elveket tiszteletben tartó versenyben hisz”.

Mint azt megírtuk, António Guterres, az ENSZ főtitkára hétfőn felszólította az Egyesült Államokat és Kínát, hogy tegyen lépéseket a „teljesen működésképtelenné vált” kapcsolataik javítása érdekében, egyúttal új hidegháborútól is óvott.

Mindenáron meg kell akadályoznunk egy hidegháborút, mert ez már más lenne, mint az előző, esetleg sokkal veszélyesebb is

– szögezte le az ENSZ-főtitkár, kiemelve, hogy a szovjet-amerikai szembenállás a maga idejében „nyilvánvaló szabályokat” teremtett: mindkét fél tisztában volt a nukleáris pusztítás veszélyével, így mindig lehetőséget biztosított az ellentétek háttércsatornákon keresztül történő rendezésére.

Biden, aki megdöbbentette a szövetségeseit az afganisztáni kivonulás egyoldalúnak tekintett lépésével, és aki súlyos diplomáciai válságot idézett elő országa és Franciaország között a nagyszabású ausztráliai fegyverzeteladással, New Yorkba utazik, ahol találkozik António Guterres ENSZ-főtitkárral, majd kedden felszólal az ENSZ-közgyűlés aznap kezdődő 76 . ülésszakának általános vitájában.

Az amerikai elnök az ENSZ-közgyűlésben elhangzó első felszólalásában tudatni akarja, hogy „lezárta a háborús fejezetet”, és hitet tesz a szövetségesekkel és a partnerekkel való együttműködés mellett azoknak a problémáknak a megoldására, amelyeket nem lehet katonai erővel rendezni".

A magas rangú kormányilletékes azt is közölte, hogy Joe Biden „türelmetlenül” várja, hogy tárgyalhasson francia kollégájával, Emmanuel Macronnal az Ausztráliával megkötött amerikai tengeralattjáró-eladási szerződés kapcsán.

Franciaország azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy az értesítése nélkül kötött új szövetséget, amelynek keretében egyebek mellett Ausztrália amerikai atommeghajtású tengeralattjárókat vásárol, Franciaországgal pedig felmondta a hagyományos tengeralattjárók szállítására néhány éve kötött nagyértékű szerződést. Ennek előzménye, hogy csütörtökön új háromoldalú védelmi és biztonsági partnerség létrehozását jelentette be a brit, az amerikai és az ausztrál kormány.

A kezdeményezés elsődleges gyakorlati céljai közé tartozik az ausztrál haditengerészet felszerelése nukleáris meghajtású, de hagyományos fegyverzettel ellátott tengeralattjárókkal, a közös közlemény megfogalmazása szerint az indiai- és a csendes-óceáni térség stabilitásának fenntartása érdekében.

Rovatok