Index Vakbarát Hírportál

Nekimentek Sebastian Kurznak, mert Magyarországot és Lengyelországot védte

2021. szeptember 20., hétfő 17:01

A szociáldemokraták szerint az osztrák kancellár „autoriter rezsimek mellé állt”.

Nekiesett az osztrák baloldali ellenzék Sebastian Kurz osztrák kancellárnak, amiért nagyobb méltányosságra szólított Magyarországgal és Lengyelországgal szemben a jogállamisági vitában.

Sebastian Kurz osztrák kancellár vasárnap egy osztrák, német és francia lapoknak adott csoportos interjúban úgy fogalmazott a jogállamiságról:

helytelen, hogy mindig csak Magyarországról és Lengyelországról beszélünk.

Kurz méltányosabb hozzáállást sürgetett, és megjegyezte: minden uniós tagállamra érvényes, hogy tiszteletben kell tartania a jogállamiságot és az európai alapértékeket. Az MTI felidézte: a jobbközép politikus az elmúlt években többször is szót emelt az ellen, hogy kettős mércét alkalmazzanak a tagállamokkal szemben, valamint bírálta a keletiekkel szembeni nyugati arroganciát.

Ha Kurz azt gondolja, helytelen kiemelni Magyarországot és Lengyelországot a jogállamisági vitában, azt kérdezem magamtól, észrevette-e, hogy egyre jobban leépítik az alap- és emberi jogokat ezekben az országokban

– fogalmazott vasárnapi közleményében Claudia Gamon, a liberális NEOS Európa-ügyi szóvivője az Euractiv beszámolója szerint.

Jörg Leichtfried, a szociáldemokraták (SPÖ) Európa-ügyi szóvivője szintén bírálta Kurzot, amiért „a magyarországi és lengyelországi autoriter rezsimek mellé állt”, és a valósnál kevésbé súlyosnak festi le a helyzetet a médiaszabadság, a demokrácia és az LMBTQ-jogok terén.

(Borítókép: Sebastian Kurz 2019. május 19-én. Fotó: Michael Gruber / Getty Images)

Rovatok