Index Vakbarát Hírportál

Sohasem volt még ennyi káros anyag a légkörben

2021. szeptember 21., kedd 18:49

Súlyos erdőtüzek pusztítottak az északi féltekén az elmúlt időszakban, amelyek következtében soha nem látott mennyiségű szén-dioxid került a levegőbe idén nyáron – közölte az MTI az Európai Unió Copernicus Légkörmegfigyelő Szolgálatára (C3S) hivatkozva.

Az intenzív tüzek – például a Földközi-tenger, Észak-Amerika és Szibéria pontjain keletkezett tüzek – több mint 2,7 milliárd tonna szén-dioxidot bocsátottak ki júniustól szeptemberig, míg a tüzekből fakadó károsanyag-kibocsátás havi rekordot döntött júliusban és augusztusban is.

A mérési adatok feljegyzésnek kezdete óta az idei volt a legmelegebb nyár Európában, és a Földközi-tenger térségében, az Északi-sarkvidék és Kanada egyes részein is megdőlt a hőmérsékleti csúcs.

Az Északi-sarkvidéken – amely 2000 óta több mint kétszer olyan gyorsan melegedett, mint a bolygó többi része – június és augusztus között 66 millió tonna szén-dioxid került a légkörbe.

Mark Parrington, a C3S vezető tudósa szerint a globális felmelegedés miatt aszályosabb és melegebb időjárás fokozza a tűzveszélyt, és a következő hetekben is további tüzek várhatóak.

Rovatok