Index Vakbarát Hírportál

Ferenc pápa: Néhányan szeretnének holtan látni, de még élek

2021. szeptember 21., kedd 21:07

„Még élek, bár néhányan szerettek volna holtan látni – ezt mondta Ferenc pápa Szlovákiában szeptember 12-én, vasárnap egy zárt körű megbeszélésen az Associated Press szerint. A katolikus egyházfő arról is beszélt, hogy konzervatív kritikusai, akik „gonosz megjegyzéseket” tesznek rá, „a sátánnak dolgoznak

Ferenc pápa azután utazott Szlovákiába, hogy celebrálta a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus szentmiséjét Budapesten. Itt találkozott többek közt a szlovák jezsuitákkal is és ennek a találkozónak a szövegét tette közzé egy jezsuita lap, a  La Civilta Cattolica.

Eszerint az egyházfőtől az egyik pap megkérdezte: hogy érzi magát a legutóbb műtétje után.

Még élek, bár néhányan szerettek volna holtan látni

– válaszolta, hozzátéve: arról is tud, hogy több egyházi személy – akik azt gondolták, hogy a pápa rosszabb állapotban van, mint amit mondtak róla – már egy következő pápaválasztás konklávét készített elő.

Türelem! Istennek hála, egyelőre még jól vagyok

– tette hozzá ezzel kapcsolatban a pápa, aki korábban leszögezte azt is, hogy egyelőre lemondani sem tervez, ennek a gondolata „még csak fel sem merült” a fejében.

A pápát arról is megkérdezték, hogy miként kezeli azokat, akik kritizálják és gyanakvással tekintenek rá. Erre azt válaszolta: tud arról, hogy „egy nagy katolikus televíziócsatorna” állandóan rossz színben tünteti őt fel. Az egyházfő az Associated Press szerint ezzel az amerikai Örök Szó Televíziós Hálózatra (EWTN) utalhatott, amely köztudottan ellenzi a pápa számos lépését.

Az még lehet, hogy én meg is érdemlem ezeket a támadások és sértéseket, mivel magam is bűnös vagyok. De az egyház nem ezt érdemli. A sátánnak dolgoznak

– mondta, hozzátéve: néha ő is elveszti a türelmét azokkal szemben, akik „gonosz megjegyzéseket” tesznek rá, különösen akkor, ha ők kitérnek a „valós párbeszéd” elől. Mindeközben a pápa azt hangsúlyozta, hogy a kritikák dacára is folytatja munkáját és szónokol tovább. „Csak megyek előre, nem foglalkozom az ötletek és az elképzelések világával – fogalmazott a kritikákkal kapcsolatban.

Rovatok