Index Vakbarát Hírportál

A Szabadság híd kínai másolata is versenyben van a legrondább épület címéért

2021. szeptember 21., kedd 20:36 | aznap frissítve

Elkezdődött a legrondább épületek idei évi versenye Kínában. A Szabadság híd kínai másolata is ott van az idei listán, bár az első helytől egyelőre még messze van.

A Puyun Road Bridge nevű hidat Nankingban építették, tavaly áprilisban adták át, és nagyon úgy fest, hogy szinte teljesen a Szabadság híd mintájára alkották meg.

A verseny honlapján közzétett leírásban azt írták, hogy a híd az „európai stílust” testesíti meg, valamint hogy „az internetezők felhívták a figyelmet arra, hogy nagy mértékben hasonlít a budapesti Szabadság hídhoz”.

Az adatlapon azt is leírták, hogy miért jelölték a hidat: a fentiek után nem meglepő, hogy a plágium is felmerül az okok közt, de azt is kifogásolták, hogy a híd egyáltalán nem illik bele a környezet,  az építésével túlságosan is más országokat próbáltak másolni, illetve hogy a szimbolikája is érhetetlen és különös. 

Az ál-Szabadság híd azonban még messze van az első helytől: jelenleg 510 szavazattal a tizenkilencedik helyen áll a versenyben.

Ennél jobban teljesít egy kis kínai faluban lévő, 2016-ban épült keresztény templom, amelyet egy hegedű mintájára formáztak meg. Ez jelenleg a harmadik helyen áll a versenyben.

A második helyen egy szecsuáni híd áll. Ezt hagyományos kínai viseletben lévő figurák díszítik, amelyeket az emberek nagyon rémisztőnek találtak, valószínűleg ezért szavaztak rá ennyien.

Az első helyen Csöcsiang város egyetemi kampuszának bejárata áll, amelynek kialakításában a nyugati és a keleti kultúrát próbálták meg ötvözni – a jelek szerint nem sok sikerrel.

Rovatok