Index Vakbarát Hírportál

Ismét nyertek a liberálisok Kanadában, de nem lett meg az áhított többség

2021. szeptember 21., kedd 13:15

Nem jött be az eddigi miniszterelnök, Justin Trudeau ravasz ötlete, hogy két év kormányzás után, kihasználva a járvány érkező újabb hullámát, urnához szólítja a választókat, hátha ezúttal sikerül megszerezni a parlamenti többséget.

Hajnali győzelmi beszédében, amikor már a szavazatok 95 százalékát összesítették és látszott, hogy a Liberális Párt megtartja vezető pozícióját, a régi-új kanadai kormányfő azt mondta:

Ma annak lehettünk tanúi, hogy kanadaiak milliói a progresszív utat választották. Világos mandátummal küldenek vissza minket dolgozni, hogy túljuthassunk a világjárványon, s utána jobb napok következhessenek.

Erin O'Toole, a konzervatívok vezetője Toronto melletti választókörzetében elmondott beszédében elismerte pártja vereségét. Azt mondta, felhívta Trudeaut, és gratulált neki. A választási mozgósítás a konzervatív szavazótáboron belül sikeresebb volt, mint a liberálisoknál, mert a leadott szavazatok számát tekintve a konzervatívok jobban teljesítettek a liberálisoknál. A jobbközép pártra 34 százalék szavazott, míg Trudeau pártja a voksok 32 százalékát kapta, de a jelenlegi miniszterelnök pártja a nagyvárosokban és a sűrűn lakott térségekben szerepelt jobban, ahonnan több képviselő kerül be a törvényhozásba.

Támogatottságunk nőtt az egész országban, de nyilvánvaló, hogy sok tennivalónk van még, hogy elnyerjük a kanadaiak bizalmát. Családom és én elszántak vagyunk, hogy tovább menjünk ezen az úton Kanadáért

– fogalmazott O'Toole.

Az Elections Canada választási portál – magyar idő szerint déli – adatai azt mutatták, hogy a kormányfő pártja az abszolút többségi választórendszer alapján 158 választókerületben vezet és ezzel megelőzte az ellenzéki Kanadai Konzervatív Pártot, amely több mint 119 választókerületben áll nyerésre. Két éve a liberálisok 155, míg a konzervatívok ugyancsak 119 mandátumot szereztek. Vagyis nem jött be Trudeau számítása, aki egyébként abban bízott, hogy voksokra válthatja azt, hogy Kanada sok más országhoz képest jobban kezelte a koronavírus-járványt. A kanadaiak a legjobban átoltottak között vannak a világon, és Trudeau kormánya százmilliárdokat költött a gazdaság életben tartására a karantén alatt.

Ez a mostani volt egyébként az ország történetének eddigi legdrágább voksolása, mert mintegy 600 millió kanadai dollárba került (ez körülbelül 470 millió amerikai dollárral egyenlő).  Trudeau 2015 óta áll a világ második legnagyobb területű, majdnem 38 milliós ország kormányának élén, de az elmúlt két évben kénytelen volt kisebbségben kormányozni. A fontos javaslatok keresztülvitelében eddig a baloldali Új Demokrata Párt (NDP) segítette ki, amely a mostani kampányban a „Megadóztatjuk a kőgazdagokat!” szlogennel próbált meg a liberálisokban csalódott, progresszív szavazókat elcsábítani. 25 helyük lesz az ottawai törvényhozásban és a párt vezetője, Jagmeet Singh, már bejelentette, hogy királycsinálóként már kész a bevásárló listája a liberálisok támogatásáért cserébe a parlamenti szavazásoknál.

Trudeau-éknak nem sikerült mandátumot elcsenni Québec tartomány lokálpatriótáitól. A nyugati tartományban élő francia ajkú kisebbség körében pártjuk, a radikális Bloc Quebecois, igen népszerű, és ezt jól bizonyítja, hogy nem csak övék a harmadik legnépesebb párt a szövetségi parlamentben, de hajszál pontosan ugyanannyi képviselői helyük – szám szerint 32 – lesz a mostani választások után, mint volt előzőleg.

Ugyanazzal a családi trükkel próbálkozott Trudeau

A 49 éves liberális politikus azért írhatta ki mandátuma lejárta előtt két évvel az újabb szavazást, mert  a vonatkozó kanadai jogszabályok erre lehetőséget adnak: a miniszterelnök bármikor kezdeményezheti választások kiírását, egyetlen feltétel, hogy öt évenként megtartsák azt. Justin a fia egyébként a liberálisok nagyágyújának számító néhai Pierre Trudeau kormányfőnek, és nagyok voltak a várakozások vele szemben, amit nem mindig tudott igazolni és ráadásul a múlt hónapban, a koronavírus-világjárvány közepette kiírt választások még jól meg is tépázták a hírnevét.

Ahogy arról korábban az Index már beszámolt, sokaknak nem tetszett az előrehozott választás, mert a választók idősebb generációja még emlékszik arra, hogy édesapja, az 1970-es években Kanadát vezető Pierre Trudeau, már egyszer eljátszotta ezt a trükköt. Akkor a terv bevált, az idősebb Trudeau két év kisebbségi kormányzás után megszilárdította a Liberális Párt pozícióját és utána tíz évig vezette Kanadát. 

Összegzésképpen elmondható, hogy a politikai pozíciószerzés érdekében, a koronavírus járvány újabb hullámának árnyékában, méregdrágán megtartott választások nem hoztak áttörést Justin Trudeau és a liberálisok számára, gyakorlatilag az eddig megmerevedett parlamenti közeg jellemzi továbbra is a kanadai politikát.

(Borítókép:  Justin Trudeau kanadai miniszterelnök felesége, Sophie Gregoire társaságában a Kanadai Liberális Párt támogatóival ünnepel Montrealban 2021. szeptember 20-án, az előrehozott parlamenti választások estéjén. Fotó: MTI / EPA / ERIC BOLTE)

Rovatok