Index Vakbarát Hírportál

Mégsem olyan biztos a német szociáldemokraták győzelme?

2021. szeptember 21., kedd 17:39

Sok CDU-s szavazó nem kedveli Armin Laschetet, de tartalékai is vannak a kereszténydemokratáknak a bizonytalanok körében. A Forsa közvélemény-kutató cég alapítója arról nyilatkozott, hogyan kell helyükön kezelni a felmérési adatokat.

A friss felmérések szerint a Kereszténydemokrata Unió és a Keresztényszociális Unió (CDU/CSU) 21, míg a szociáldemokrata SPD pedig 26 százalékra számíthat a vasárnapi német választásokon, de a népszerű Morning Briefing hírlevél szerzője, Gabor Steingart szerint nincs minden veszve a kereszténydemokratáknak. Az újságíró a Forsa közvélemény-kutató cég alapítójával, Manfred Güllnerrel beszélgetett arról, miként kell értelmezni a felméréseket.

Először is a választások előtti közvélemény-kutatásokat sokkal inkább pillanatfelvételeknek kell tekinteni, mint megalapozott előrejelzéseknek.

Fontos szempont az is, hogy a választók rendkívül nagy százaléka még mindig bizonytalannak tartja magát: 2013-ban 24, 2015-ben 35, 2021-ben pedig negyven százalék mondta azt, hogy még nem tudja, kire fog voksolni.

Minden felmérésnél van plusz-mínusz három százalék hibahatár, következésképp lehet, hogy az SPD előnye csak statisztikai hiba, ami a választás estéjén önmagát javítja ki. Steingart megjegyezte: ez azért nem valószínű, de kétségkívül lehetséges.

A közvélemény-kutatók átlagosan ezer embert kérdeznek meg, ez a hatvanmillió szavazásra jogosult 0,0017 százaléka. Az eredményeket ezért súlyozzák, ami egy fej fej melletti küzdelemben döntő lehet.

Güllner szerint Armin Laschet CDU-elnök személye a párt számos szavazója számára akadályt jelent, sokaknak nem szimpatikus. A kereszténydemokrata pártnak viszont tartalékai is vannak a bizonytalanok között. A szociáldemokraták ezzel szemben a szakértő szerint kimerítették a tartalékaikat, nincs több rejtőzködő szavazójuk.

Rovatok