Index Vakbarát Hírportál

Megszenvedi pártja Angela Merkel távozását

2021. szeptember 21., kedd 17:38

Sok olyan szavazót veszthetnek el a német kereszténydemokraták, akik kifejezetten azért választották őket az elmúlt években, mert kedvelték Angela Merkelt. Ez különösen igaz a nőkre.

Máris hiányzik pártjának Angela Merkel leköszönő kancellár a Politico szerint. Keddi cikkében a lap rámutatott: a vasárnapi parlamenti választások előtti utolsó héten szembesül vele a Kereszténydemokrata Unió (CDU), mennyire függtek korábbi elnöküktől.

A felmérések szerint ugyanis tizenhat éves kancellársága alatt Merkel pragmatikus, centrista hozzáállása és rendíthetetlen nyugalma a CDU-hoz vonzott olyan szavazókat is, akik nem a konzervatívok hagyományos bázisához tartoznak, hanem magát a kancellárt kedvelik.

A kutatásokból kiderült, hogy ez különösképpen igaz a nőkre, az idősekre és a centristák egy részére. A 2017-es választásokon a nők 29,8 százaléka, míg a férfiak 23,5 százaléka szavazott a CDU-ra, a 6,3 százalékpontos különbség pedig nagyobb volt, mint bármely más párt esetében.

Merkel hozzásegítette a pártot ahhoz is, hogy jól teljesítsenek az idősek, különösen az idős nők között. A hetvenéves vagy idősebb nők negyven százaléka szavazott a CDU-ra 2017-ben.

Merkel egyik legnagyobb előnye az volt, hogy olyanok is szívesen támogatták, akik egyébként nem szavaztak volna a CDU-ra – mondta Marcel Dirsus politológus a Politicónak. Megjegyezte, Merkel nagyon ritkán sértett meg bárkit, és nagyon nehéz ellenszenvvel viseltetni a személyisége iránt.

Az elmúlt hetekben még inkább megcsappant a CDU támogatottsága. A Politico szerint a felmérések azt mutatják, hogy minden harmadik ember, aki négy éve a CDU-ra szavazott, Merkel miatt tett így. A kancellár távozása és kiszemelt utóda, Armin Laschet CDU-elnök népszerűtlensége miatt sokan átpártoltak a szociáldemokratákhoz és más pártokhoz.

Ha már a CDU-nak nem igazán sikerül magához vonzania Merkel rajongóit, más azért megpróbálkozik vele. Olaf Scholz alkancellár, a szociáldemokraták jelöltje igyekszik magát Merkel utódaként feltüntetni, aki továbbviszi a kancellár pragmatikus stílusát – a felmérések szerint ez a taktika működni látszik.

Rovatok