Index Vakbarát Hírportál

Hollandia etnikai alapon igazoltat, a bíróság szerint ez nem diszkriminatív

2021. szeptember 22., szerda 16:04

Továbbra is figyelembe vehetik az etnikai hovatartozást igazoltatáskor a holland rendvédelmi szervek, különösen határellenőrzéseknél, ez pedig nem számít diszkriminatív gyakorlatnak − jelentette be döntését egy holland bíróság, miután jogvédő szervezetek és egy afrikai származású holland állampolgár beperelte a rendfenntartó szervezeteket az eljárás miatt.

A távirati iroda közlése szerint az ügy felperese Mpanzu Bamenga, a baloldali liberális 66-os Demokraták párt képviselője, Eindhoven város volt önkormányzati tanácsosa. A férfi amiatt fordult a bírósághoz június elején, hogy 2018-ban az eindhoveni repülőtéren, egy hivatalos útról hazatérve a hadsereg részeként működő, de rendőri jellegű feladatokat is ellátó KMAR hatóság feltartóztatta azzal az indokkal, hogy hasonlít egy nigériai pénzcsempészre, aki ellen elfogatóparancs volt érvényben.

Minden alkalommal, amikor visszatérek a hazámba, Hollandiába, megállítanak az etnikai hovatartozásom miatt

− panaszolta a kongói származású férfi a helyi sajtónak. A képviselőt több jogvédő szervezet, köztük az Amnesty International is, támogatta keresetében.

A bírói testület elnöke az ítéletben kimondta:

bár nincs egyértelmű meghatározása annak, hogy mi az etnikai hovatartozás, az nagyjából a külső megjelenést, konkrétan a bőrszint és a fajt jelenti, amely nem változtatható meg. Ezek a jellemzők okot adhatnak arra, hogy az embereket ellenőrizzék.

A pervesztes félnek mintegy 2400 euró értékben ki kell fizetnie az perköltségeket. Mpanzu Bamenga elmondta: a bíróság döntése felettébb kiábrándító, majd hozzátette, hogy fellebbezést fog benyújtani az ügyben.

Az Európai Unión belül a hivatalos határellenőrzéseket fokozatosan megszüntették, de az illegális bevándorlás elleni küzdelem érdekében szúrópróbaszerű ellenőrzéseket tarthatnak az illetékes hatóságok.

Rovatok