Index Vakbarát Hírportál

Erős földrengés volt Melbourne közelében, egy orvos éppen szívműtét végzett

2021. szeptember 22., szerda 07:32

A Richter-skála szerinti 5,8-as erősségű földrengést észleltek Melbourne közelében szerdán - írja a Reuters. A rengés epicentruma Mansfield városának közelében volt, Victoria államban 10 kilométeres mélységben. Melbourne egyik főutcáját ellepték a romok, míg sok helyütt áramkimaradásról számoltak be. Több embert evakuálni kellett. Szökőárra nem kell számítani.

Ausztrália 25 millió lakójának a fele az ország délkeleti részén él. A rengést egészen Adeleide városában, mintegy 800 kilométerrel távolabb is észlelték. Sebesültekről ezidáig nem érkeztek bejelentések. Az amerikai látogatáson tartózkodó Scott Morison ausztrál miniszterelnök, közben  újságírói kérdésre szintén arról számolt be, hogy nem tud komolyabb sérültekről.

A földrengésről szóló hírében a BBC idéz egy orvost, aki éppen szívműtétet végzetta Melbourne-höz közeli Geelongban, amikor megmozdult a föld.  Sameer Thakur elmondása szerint a műtőben minden rázkódott, de szerencsére nem történt baj, félbe tudták szakítani az operációt anélkül, hogy a beteg megsínylette volna. Amikor elmúlt a rázkódás, folytatták a beavatkozást.

A Geoscience Australia szerint a földrengések elég ritkák az ország keleti felében, mivel a Indoausztráliai- tektonikus lemez az ország közepén helyezkedik el. A mostani földrengés már csak azért is figyelemre méltó, mivel nagyobb volt, mint az 5,6-es erősségű 1989-es newcastle-i, amelyben 13 ember vesztette életét.


Rovatok