Index Vakbarát Hírportál

Svájc szívesen lenne tag az ENSZ Biztonsági Tanácsában

2021. szeptember 22., szerda 06:53

Svájc be akar kerülni az ENSZ Biztonsági Tanácsába (BT) nem állandó tagként a jövő évben tartott választáson – közölte kedden Guy Parmelin svájci államfő az ENSZ-közgyűlés 76. ülésszakának általános vitáján.

Húsz évvel miután az ENSZ-hez csatlakoztunk, készen állunk, hogy hozzájáruljunk a Biztonsági Tanács munkájához a 2023-2024-es időszakban

– jelentette be a liberális politikus.

A 2022-ben esedékes választás formálisnak tűnik, mert Svájcnak egyelőre nincs kihívója az adott régióban. A BT-nek öt állandó – vétójoggal rendelkező – tagja mellett tíz nem állandó tagja van, amelyeket a regionális csoportokból az ENSZ Közgyűlése választ meg kétéves ciklusokra, és nekik nincs vétójoguk. Az elnöki tisztséget havonta más tölti be közülük.

A tíz nem állandó tag közül öten Ázsia és Afrika, egy Kelet-Európa, ketten-ketten pedig Latin-Amerika, illetve Nyugat-Európa és az egyéb régiók képviselői. Megválasztásukhoz meg kell szerezniük a szavazatok legalább kétharmadát az ENSZ Közgyűlésében.

Genfben van több fontos ENSZ-intézmény székhelye, ennek ellenére az alpesi ország csak 2002-ben csatlakozott a világszervezet kötelékébe egy népszavazás nyomán. Guy Parmelin beszédében kifogásolta a koronavírus-járvány alatt tapasztalt protekcionista tendenciákat. Kijelentette, hogy mindez veszélybe sodorja a világgazdaság talpra állását. A svájci államfő szót emelt a védőoltások, kezelési módszerek és diagnosztikai eszközök méltányos elosztása és megfizethető elérhetősége mellett. Parmelin egyben egyben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy legkésőbb 2050-ig törekedjen elérni a klímasemlegességet, és nagyszabású klímavédelmi célkitűzéseket fogalmazzon meg 2030-ra vonatkozóan.

A svájci államfő mindemellett egy szabályokon alapuló multilateralizmus mellett foglalt állást a nemzetközi kapcsolatokban. Nehezményezte ugyanakkor, hogy szinte minden kontinensen gyarapodik a fegyveres konfliktusok száma. „Naponta megsértik a nemzetközi humanitárius jogot és az emberi jogokat, s ezáltal már most elvetik a jövendő konfliktusok magvait” – fogalmazott Parmelin.

Rovatok