Index Vakbarát Hírportál

Angela Merkel még hónapokig maradhat a hivatalában

2021. szeptember 23., csütörtök 18:00

Elemzők szerint több mint két hónapba is telhet az új német kormány megalakulása, addig Angela Merkel még több fontos csúcstalálkozón képviselheti országát.

Noha Angela Merkel német kancellár már búcsúzkodik, valójában a vasárnapi választásokkal nem tűnik el a színről – mutatott rá szerdai cikkében az Euractiv.

A szeptember 26-i választások után Angela Merkel és miniszterei egészen az új kormány megalakulásáig hivatalban maradnak. Amikor szeptember 16-án Párizsban tárgyalt, Emmanuel Macron francia államfő is úgy fogalmazott, hogy az új kormány megalakulásáig folytatják az együttműködést.

A választások és az új kormány hivatalba lépése közötti időszak igen jelentős is lehet. 2009-ben például egy hónapon belül felállt a kormány, 2017-ben azonban 172 napig tartott, amíg megtörtént. A legtöbb megfigyelő szerint nem döntik meg a négy évvel ezelőtti rekordot, valószínűbb, hogy a 2013-as 86 naphoz lesz közelebb az új kormány megalakulásához szükséges idő.

Merkel még hónapokig lehet hivatalban, ebbe az időszakba pedig beleesik az október eleji EU–Nyugat-Balkán-csúcstalálkozó Szlovéniában, az október végi római G20-as csúcs, sőt akár a novemberi ENSZ-klímakonferencia (COP26) is Glasgow-ban. Németország egyébként 2022-ben veszi át a G7-es elnökséget.

(Borítókép: Angela Merkel 2012-ben. Fotó: Adam Berry / Getty Images)

 

Rovatok