Index Vakbarát Hírportál

Az USA és Izrael nem vett részt az ENSZ rasszizmus elleni ülésén

2021. szeptember 23., csütörtök 15:41

Mások mellett az Egyesült Államok és Izrael sem képviseltette magát az ENSZ-közgyűlés azon ülésén, melyen a rasszizmus elleni további küzdelem volt a téma, és a jelenlévők elkötelezték magukat mellette. 

Az ülést a 2001-es dél-afrikai rasszizmus-ellenes ENSZ-konferencia 20. évfordulója alkalmából tartották. Ezen az eseményen létrejött egy nyilatkozat, amely cselekvést követelt meg a rasszizmus elleni küzdelemben.

Az ülésen jelenlévők szerint bár sikerült előrelépést elérni a tolerancia terén, erősödött az afrikai származású és a roma emberek, valamint a menekültek és migránsok elleni erőszak és diszkrimináció.

Dél-Afrika elnöke, Cyril Ramaphosa rámutatott: a rabszolgaságba taszított afrikaiak leszármazottai a mai napig a szegénység, a hátrányos megkülönböztetés és a hátráltatott fejlődés csapdájában élnek, míg Felix Tshisekedi, a Kongó Demokratikus Köztársaság elnöke felszólította az ENSZ-t, hogy vegye napirendre „a faji egyenlőtlenség, alárendeltség és megkülönböztetés okozta, a rabszolgaság, az apartheid és gyarmatosítás során szerzett sebekért” járó kártérítés kérdését.

Az egykor gazdaságát rabszolgamunkával tápláló, majd a felszabadított rabszolgákat még egy évszázadig szegregáló Egyesült Államok nem képviseltette magát az ülésen, bár ennek más oka is lehet. A 2001-es konferencián ugyanis a palesztinokat is hátrányosan megkülönböztetett népcsoportok közé sorolta, ami szúrja a szemét az ENSZ által sorozatosan elmarasztalt Izraelnek. Washington pedig, mint Jeruzsálem szövetségese és támogatója, vélhetően jobbnak látta távol maradni az üléstől az ENSZ-közgyűlésen.

Izrael ENSZ-nagykövete amúgy „szélsőséges antiszemitizmusnak” minősítette a 2001-es nyilatkozatot, míg az Egyesült Államok képviselője azt mondta: országa befogadóbb módját keresi a rasszizmus elleni harcnak – írja a Deutsche Welle.

Nem csak az Egyesült Államok és Izrael maradt távol a rasszizmusról szóló vitától, de az elmúlt évszázadokban a gyarapodásukat rabszolgasággal és gyarmatosítással is előmozdító Egyesült Királyság és Kanada is.

Rovatok