Index Vakbarát Hírportál

Két ügyben is kötelezettségszegési felszólítást küldött az Európai Bizottság

2021. szeptember 23., csütörtök 20:36

Újabb két kötelezettségszegési esetben intézett felszólítást Magyarországhoz az Európai Bizottság – derül ki az uniós testület szeptemberi jelentéséből. Az egyik esetben azt kifogásolják, hogy Magyarország az építőanyagok exportjára vonatkozó szabályozások által – amelyekre az árak emelkedése miatt volt szükség – megszegte az áruk szabad mozgására vonatkozó rendelkezést.

A bizottság a mai napon úgy határozott, hogy felszólító levélben sürgeti Magyarországot, hogy tegyen eleget az Európai Unió működéséről szóló szerződésben (EUMSZ) foglalt irányelveknek

– írták, majd kifejtették:

Magyarország nemzeti szinten előzetes engedélyezési rendszert vezetett be, amely az építőanyagok külföldön történő értékesítését, illetve exportját is érinti. Ez pedig a belső piacon belüli kivitel mennyiségi korlátozásával azonos hatású intézkedésnek minősül, amely sérti az EUMSZ 35. cikkét.

Azt is leszögezték, hogy az említett kormányrendeletet „nem támasztja alá igazolható, közérdeken alapuló kényszerítő ok” sem.

Továbbá a bizottság szerint Magyarország nem tett eleget az egységes piac átláthatóságáról szóló irányelvnek, amely bejelentési kötelezettséget, illetve szüneteltetési idő betartását írja elő:

Mivel a korlátozás a jelek szerint a Magyarországról harmadik országokba irányuló exportra is vonatkozik, a kifogásolt rendelet a külkereskedelmet szabályozó hatású, így a közös kereskedelempolitika keretébe tartozó intézkedésnek minősül.

Ez a terület pedig az unió kizárólagos hatáskörébe tartozik

– szögezték le, majd tudatták, hogy Magyarországnak két hónap áll a rendelkezésére, hogy eloszlassa a bizottság által felvetett aggályokat. Ennek hiányában a bizottság úgy határozhat, hogy indoklással ellátott véleményt küld Magyarországnak.

A bizottság a betétbiztosítási rendszerek működésével kapcsolatban is felszólítást intézett Magyarországhoz, de itt más országokat is értesítettek.

A bizottság a mai napon úgy határozott, hogy felszólító levelet küld Horvátországnak, Máltának és Magyarországnak a betétbiztosítási rendszerekről szóló irányelv (2014/49/EU-irányelv) helytelen átültetése miatt

– közölték. A bizottság szerint a tagállamok nem érvényesítették a törvénykezésben teljeskörűen azokat az uniós irányelveket, amelyeknek meg kellett volna felelniük.

A helytelen átültetés Magyarország esetében a lejárt kötelezettségek beszámítását érinti. Ha Magyarország két hónapon belül nem ad választ, a bizottság ebben az esetben indoklással ellátott véleményt küldhet.

Magyarország az utóbbi időben több uniós kötelezettségszegési ügyben is érintett volt. Legutóbb, július közepén a magyar pedofiltörvény miatt küldött levelet a bizottság, erre nemrég válaszolt a kormány.

(Borítókép: Az Európai Bizottság épülete Brüsszelben. Fotó: Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok