Index Vakbarát Hírportál

Növekszik a rémület az amerikai diplomaták körében

2021. szeptember 23., csütörtök 10:01

Már az amerikai külügyminiszter is foglalkozik azokkal az esetekkel, amit a rejtélyes Havanna-szindróma okoz. Több amerikai diplomata szenved a szimptómáktól: köztük váratlanul fellépő szédülésről, hányingerről, fejfájásról és koponyanyomásról, amit néha „átható, irányított zaj” kísér. Állítólag növekszik a rémület a diplomaták körében.

Ugyanakkor kormányzati körökben egyesek kételkedésüknek adtak hangot, hogy valóban létezik-e ez a rejtélyes kór avagy túlhajszoltságról, felerősödött stresszről van-e szó. Antony Blinken Kubába és Kínába akkreditált diplomatákkal is egyeztetett.

Az amerikai diplomácia irányítója azt mondta: hinni kell a tünetegyüttesben szenvedőknek, az adminisztrációnak pedig mindent meg kell tennie, hogy az érintettek megfelelő kezelést kapjanak, az eseteket pedig nyomozás kísérje, írta a CNN.

A napokban a CIA egyik magas rangú, a közelmúltban Indiában járt tisztviselője panaszkodott a tünetegyüttesre.

A Havanna-szindróma onnan kapta az elnevezést, hogy 2017-ben Kubában járt amerikai diplomatáknál észlelték először a szimptómákat. A Trump-adminisztráció akkor célzott támadásról beszélt, ugyanakkor a Biden-érában már „megmagyarázhatatlan egészségi incidens” kifejezés használatára tértek át.

     
 

Rovatok