Index Vakbarát Hírportál

Algéria egy repülőt sem fogad Marokkóból

2021. szeptember 23., csütörtök 07:38

Algéria a legfőbb nemzetbiztonsági tanács döntése értelmében lezárta légterét a marokkói polgári és katonai légiforgalom előtt.

Az algériai elnöki hivatal indoklása szerint a döntést a marokkói fél folytatódó provokációinak és ellenséges viselkedésének tükrében hozták meg. A tilalom kiterjed minden, marokkói regisztrációs számmal rendelkező repülőgépre.

A légtérzár mindössze heti tizenöt járatot érint, amelyek Marokkót Tunéziával, Egyiptommal, illetve Törökországgal kötik össze. Mindez jelentéktelen hatással van a légitársaságra, mert a járatokat átterelik a Földközi-tenger felé.

Algéria augusztus 25-én megszakította diplomáciai kapcsolatait Marokkóval. Az algíri vezetés azzal vádolja a marokkói kormányt, hogy a MAK nevű szeparatista csoportot támogatja, amelyet Algériában terrorszervezetnek nyilvánítottak. Az algériai hatóságok egyébként épp ezt a csoportot vádolják azzal, hogy felelős a legalább 65 ember életét követelő kabili erdőtüzekért.

A diplomáciai kapcsolatok megszakításához nagyban hozzájárult a két ország hosszan tartó, a Nyugat-Szaharával kapcsolatos, több évtizedes vitája, illetve az, hogy az algíri vezetés szerint Marokkó tömegesen és szisztematikus módon kémkedett algériai állampolgárok és tisztségviselők után izraeli technológiát alkalmazva. A két ország határa 1994 óta le van zárva.

Rovatok