Index Vakbarát Hírportál

Johnson: végre fel kell nőnie az emberiségnek

2021. szeptember 23., csütörtök 07:38

Új világrendet követelt Nicolás Maduro. A venezuelai elnök videoüzenetében, az ENSZ-közgyűlés csúcsszintű ülésszakának általános vitáján azt mondta: egy új világot kell felépítenünk, amely már alakulóban van Afrikában, Ázsiában, Latin-Amerikában, a karibi térségben, sőt az Amerikai Egyesült Államokban is. Szerinte ehhez azonban új irányt kell szabnia az ENSZ-nek.

A súlyos gazdasági és belpolitikai válsággal küzdő Venezuela elnöke egyben a világszervezet közbenjárását kérte a caracasi vezetés és ellenzéke közti egyeztetésekhez. A belpolitikai válság rendezését szolgáló tárgyalások jelenleg Mexikóban folynak, írta a távirati iroda.

Maduro egyben felszólított a venezuelai gazdaságot sújtó „illegális” amerikai és uniós szankciók feloldására.

A venezuelai válság rendezése érdekében augusztus közepén, Norvégia közvetítésével kezdődtek tárgyalások a Nicolás Maduro vezette venezuelai kormány és a latin-amerikai ország ellenzéke között. Megfigyelők szerint már az is az ellenzék stratégiaváltását jelezte, hogy ismét hajlandók voltak tárgyalni a kormánnyal.

Ned Price amerikai külügyi szóvivő jelezte: Washington 247 millió dollár humanitárius és 89 millió dollár gazdasági és fejlesztési segélyt nyújt a rászoruló venezuelaiaknak.

Az ENSZ ülésszakán a környezetvédelem, a klímaváltozás is téma volt. 

Boris Johnson azt mondta: az emberiségnek végre „fel kell nőnie”, és kezelnie kell a klímaváltozást.

A brit kormányfő nagyobb erőfeszítéseket követelt a nemzetközi közösségtől. Úgy fogalmazott: megvan a nagyszerű hatalmunk arra, hogy megváltoztassuk a dolgokat, illetve jobbá tegyük őket, megmentve ezzel önmagunkat. Hozzáfűzte: a klímavédelmi intézkedések nemcsak bolygónknak válnak hasznára, hanem a nemzetgazdaságoknak is. A brit miniszterelnök hangsúlyozta: „meg kell mutatnunk, hogy képesek vagyunk tanulni és fejlődni, végre felelősséget vállalva a planétánknak, illetve önmagunknak okozott károkért is”.

 

Rovatok