Index Vakbarát Hírportál

Az ukrajnai merénylet mögött az oroszokat és az oligarchákat sejtik

2021. szeptember 23., csütörtök 15:02

Mint azt az Index is megírta, ismeretlen fegyveresek rálőttek az ukrán elnök főtanácsadójának, Szerhij Sefirnek az autójára szerdán, a Kijev melletti Lisnyij faluban. Sefirnek nem esett bántódása, ám sofőrje megsebesült. Most azt pedzegetik, ki állhat a merényletkísérlet hátterében, és nem zárták ki az orosz szálat sem, amit Moszkva visszautasított.

Sefir szerint a merénylet elkövetőinek célja az volt, hogy megijessze az ukrán vezetést. Közölte:

Nem vettem részt olyan ügyekben, amelyek okot adnának egy ilyen támadásra. Úgy gondolom, hogy terrorakció történt.

Mihajlo Podoljak, Volodimir Zelenszkij elnök hivatalának egyik segítője szerint is üzenetértéke van a támadásnak, méghozzá az államfőnek címezve. Meglátása szerint az elkövetők el akarják tántorítani Zelenszkijt attól, hogy „korlátozza az árnyékoligarchák hagyományos befolyását” az országban.

Ennek előzménye, hogy Zelenszkij pártja, a Nép Szolgája július 1-jén első olvasatban elfogadott egy törvénytervezetet, az úgynevezett oligarchatörvényt, amely 

bevezetné az oligarcha jogi definícióját, és korlátozásokat vezetne be a túlzott befolyással rendelkező üzletemberekkel szemben, többek között megakadályozná, hogy politikai pártokat finanszírozzanak.

A törvényt azután készítette elő az elnökség, hogy Zelenszkijt sok bírálat érte, amiért nem tudta ígéreteihez híven eléggé visszaszorítani a mélyen gyökerező korrupciót. Ukrajnát az Egyesült Államok is felszólította, hogy lépjen fel azon maroknyi milliárdos ellen, akik a színfalak mögül hatalmas politikai befolyást gyakorolnak az ország vezetőire és polgárai kárára – írja a Kárpáthír.

Rovatok