Index Vakbarát Hírportál

Mérföldkő: engedélyezték a Pfizer emlékeztető oltását 65 év felett

2021. szeptember 23., csütörtök 08:54 | aznap frissítve

A Pfizer gyógyszergyár szerdán jelentette meg közleményét, miszerint az amerikai gyógyszerhatóság (FDA) sürgősségi alkalmazási engedélyt adott a Pfizer–BioNTech emlékeztető oltására, más néven booster adagra

Az emlékeztető dózist legalább 6 hónappal az első adag beadása után lehet beadni, a készítmény összetétele és hatáserőssége ugyanaz, mint az első dózisnak. 

A Pfizer elsődleges oltási sorozata kétadagos, az első adag után három héttel adják be a másodikat,  és négy héttel ezután egy harmadik adagot is be lehet adni azoknak, akik immunhiányt okozó betegséggel küzdenek.  

Albert Bourla, a Pfizer vezérigazgatója a közleményben mérföldkőnek nevezte az engedélyt, és hangsúlyozta, a klinikai vizsgálatok alapján a booster oltásoknak nagyon fontos szerepe van a koronavírus-variánsok elleni küzdelemben. A gyártó vizsgálatai azt mutatták, hogy az eredeti vírustörzs, a béta- és a delta-variáns ellen is jóval nagyobb mennyiségű neutralizáló antitestet termeltek azok, akik megkapták ezt az emlékeztető oltást.

Az emlékeztető oltásról heves viták zajlanak, a WHO vezérigazgatója a közelmúltban Budapesten is hevesen bírálta a harmadik oltást engedélyező országokat, arra hivatkozva, hogy a világ lakosságának jelentős része az egyenlőtlen vakcinaelosztás miatt még az az első adagot sem kapta meg.

Szeptember közepén pedig az amerikai gyógyszerhatóságnál is több kutató felmondott, mondván, az oltatlanoknak kellene megkapniuk a booster adagokat, illetve azoknak, akik súlyos betegséggel küzdenek.

(Borítókép:  Egy egészségügyi dolgozó beadja a Pfizer–BioNTech Covid–19-vakcina harmadik adagját egy idősek otthonában az Egyesült Államokban, 2021. augusztus 25-én.  Fotó: Hannah Beier / Bloomberg / Getty Images)

Rovatok