Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, miért tiltották ki a KDNP szóvivőjét Ukrajnából

2021. szeptember 23., csütörtök 17:21

Kiderült, mivel indokolták az ukrán hatóságok Nacsa Lőrinc, a KDNP frakciószóvivőjének kitiltását Ukrajnából

Az infopost ukrán portál kérdésére az illetékes hatóságok elmondták: azért sújtották három év  kitiltással a magyar országgyűlési képviselőt, mert 2020 októberében jogtalanul beavatkozott a helyhatósági választásokba, külföldi politikusként az egyik magyar szervezet melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyar szavazókat.

Ebben az időben Nacsa Lőrinc nem járt Kárpátalján, mindazonáltal saját Facebook-oldalán egy olyan videót tett közzé, amelyben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szervezet mellett foglalt állást.

Hajrá Kárpátalja! Hajrá KMKSZ!

– zárta üzenetét a magyar képviselő.

Hasonló indokkal tiltottak ki más magyar politikusokat Ukrajnából, köztük Grezsa Istvánt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztost, valamint a magyar kormány egy magas rangú tisztségviselőjét. Úgy tudni, ez a tisztségviselő Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára.

Az ukrán hatóságok nehezményezték azt is, hogy Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszter is videóban biztatta a kárpátaljai szavazókat, hogy a KMKSZ-re voksoljanak.

Rovatok