Index Vakbarát Hírportál

Hajléktalanok foglalták el a brazil tőzsdét

2021. szeptember 24., péntek 08:02

Több tucat hajléktalan tüntető rövid időre elfoglalta csütörtökön a brazíliai São Paulo tőzsdéjét, hogy felhívják a figyelmet az országban egyre növekvő egyenlőtlenségre.

A Folha de São Paulo című helyi lap idézte a megmozdulás szervezőit. A Hajléktalan Munkások Mozgalma (MTST) és a Félelem Nélküli Emberek (Frente Povo sem Medo) nevű csoport szerint Jair Bolsonaro elnök politikája felelős az országban kialakult gazdasági szakadék kiszélesedéséért.

Minden drága, ez Bolsonaro hibája

– hirdették a tüntetők a plakátjaikon.

A tőzsde a spekuláció és a társadalmi egyenlőtlenség legnagyobb szimbóluma. Miközben a vállalatok profitot termelnek, az emberek éheznek, a munkahelyek pedig egyre bizonytalanabbak 

– írta közösségi oldalán az MTST.

A tőzsde csarnokában, a részvényárfolyamot mutató elektronikus táblák alatt a tüntetők több tucat vörös lobogót és egy brazil zászlót lengettek, amelyre az éhség szót írták. A rövid ideig tartó megszállás után a csoport távozott, és az épületen kívül folytatta tiltakozását.

A koronavírus-járvány miatt az éhínség teljes erővel visszatért Brazíliába: 19 millió brazil éhezik – állapította meg a Brazil Élelmezésbiztonsági Kutatóhálózat egy áprilisi tanulmányában. A hajléktalanság is gyorsan nőtt olyan nagyvárosokban, mint São Paulo és Rio de Janeiro.

Latin-Amerika legnagyobb és legnépesebb országát többször sújtotta már az éhínség. Hét évvel ezelőtt Luiz Inácio Lula da Silva akkori államfő szociális programjainak köszönhetően Brazília lekerült az ENSZ éhínségtérképéről. Ezzel szemben a 2019 óta hatalomra került új kormányzat egyik első hivatali intézkedéseként felfüggesztette a Nemzeti Élelmezésbiztonsági Tanács tevékenységét.

Az egyenlőtlenség Brazíliában már a világjárvány előtt is nagy volt, de a 213 milliós országban több mint 592 ezer ember halálát okozó egészségügyi válság következtében tovább nőtt. Az infláció az elmúlt hónapokban meredeken emelkedett, augusztusban megközelítette a 10 százalékot éves szinten, miközben több mint 14 millió brazil munkanélküli.

Rovatok