Index Vakbarát Hírportál

Visszaadják az iraki műkincseket az amerikaiak

2021. szeptember 24., péntek 06:50

Egy tenyérnyi agyagtábla kerül vissza származási helyére, Irakba. A 3500 éves leletben viszont az a rendkívüli, hogy az emberiség egyik legrégebbi irodalmi alkotásaként számon tartott Gilgames-eposz egy részlete. 

A műkincset valószínűleg az 1991-es öbölháborúban lophatták el egy bagdadi múzeumból, majd vélhetően 2007-ben, Londonon keresztül került az Egyesült Államokba. Ott 2014-ben 1,7 millió dollárért (több mint félmilliárd forintért) vásárolta meg a Hobby Lobby műkincskereskedő cég, és állította ki a washingtoni Biblia Múzeumában.

A Magyar Nemzet cikke szerint a Hobby Lobby rövidesen a hatóságok célkeresztjébe került, gyanús volt ugyanis, hogy dokumentáció nélkül álldogál a vitrinben egy ókori agyagtábla. Végül a műkereskedő  cég megegyezett a hatóságokkal 2017-ben, visszaadta a műkincset, és kifizette a hárommillió dolláros bírságot, ami aligha vágta földhöz, ugyanis a tulajdonos Green család vagyonát 8,4 milliárd dollárra becsli a Forbes.

A Gilgames-tábla nem egyedül tér vissza Irakba: az amerikai igazságügyi minisztérium döntése értelmében 

17 ezer másik, az öbölháború, a 2003-as invázió, majd az Iszlám Állam elleni harc során zsákmányolt iraki műemlék kerül vissza Bagdadba. 

Rovatok