Index Vakbarát Hírportál

Joe Biden újabb kemény üzenetet küldött Kínának

2021. szeptember 24., péntek 17:35

Az USA az utóbbi hetekben egyre aktívabb a csendes- és indiai-óceáni térségben.

Többéves tetszhalott állapotából felébredve ismét ülésezik Washingtonban a Quad, az Egyesült Államokat, Indiát, Japánt és Ausztráliát tömörítő szerveződés – írja az Economist. A Quadot 2017-ben hozta létre a négy ország, elsősorban Kína térnyerésének ellensúlyozására a térségben, azonban az elmúlt években nem volt túl aktív.

Az első, virtuális találkozót márciusban tartották, amikor a négy ország arról állapodott meg, hogy növelik a vakcinagyártást a délkelet-ázsiai régióban. A mostani tanácskozás a klímaváltozás, az új technológiák, valamint a járvány okozta kihívások leküzdésében való együttműködést és a szabad és nyitott csendes- és indiai-óceáni térség témáját fogja érinteni.

Ez újabb nyílt üzenet Kínának, főleg azok után, hogy a térségben aktivizálódó Egyesült Államok a múlt héten írta alá az AUKUS-megállapodást Ausztráliával és az Egyesült Királysággal, amelynek része, hogy nukleáris meghajtású tengeralattjárókat adnak el az ausztráloknak. Úgy tűnik, az USA Donald Trump elnöksége után továbbra is világcsendőri szerepre tör.

Rovatok