Index Vakbarát Hírportál

Bekeményítenek a szerbek, pattanásig feszült a helyzet a koszovói határon

2021. szeptember 24., péntek 15:24

Elsőfokú harci készültségbe helyezték a szerb hadsereg raskai és Novi Pazar-i kaszárnyában állomásozó alakulatait, amelyeknél csütörtökön Nebojša Stefanović védelmi miniszter és Milan Mojsilović vezérkari főnök tett látogatást – olvasható a Szabad Magyar Szó oldalán. 

Koszovó és Szerbia viszonya azóta feszült, hogy független országként létezik a terület. Nagy visszhangja volt szeptember 21-én, amikor a szerb közszolgálati televízió és rádió közzétette a hírt, hogy 

a koszovói rendőrök elkobozzák a Koszovó északi részéről származó szerb rendszámokat, a szerbiai rendszámú autók sofőrjeit pedig ideiglenes tábla kiváltására és biztosítás fizetésére kötelezik.

A koszovói rendőrség szerint ők még a múlt héten értesítették a szerb rendőröket, hogy szeptember 15-től az észak-koszovói jelzésű szerb rendszámokkal nem lehet közlekedni a tartomány területén, ezeket le kell cserélni. 

A koszovói intézkedést némi erődemonstráció is kísérte, hiszen 

a két ország két határátkelőjénél, Jarinjénél és Brnjaknál megjelentek a koszovói különleges rendőri alakulat (Rosu) tagjai többek között tíz páncélozott járművel,

mert arra számítottak, hogy a tartományban élő szerbeknek nem fog tetszeni a rendszámtáblás döntés. Érdekesség, hogy Szerbiába már 2011 óta csak a Koszovó (KS) rövidítést tartalmazó rendszámtáblával lehet behajtani, a Koszovói Köztársaság (RKS) feliratú táblákat, mivel azok a független Koszovóra utalnak, a szerb állam nem ismeri el.

Rovatok