Index Vakbarát Hírportál

Tartományi szinten is baloldali győzelem jöhet a németeknél

2021. szeptember 24., péntek 17:52

Toronymagasan vezetnek a szociáldemokraták és az AfD a második erő egy friss felmérés szerint Mecklenburg–Elő-Pomerániában. A vasárnapi tartományi választás után is folytathatja a nagykoalíció a kereszténydemokratákkal.

Egyértelmű győzelemre készülhetnek a német szociáldemokraták (SPD) a mecklenburg–elő-pomerániai tartományi választásokon, amelyet egy időben tartanak a vasárnapi szövetségi parlamenti választásokkal. Manuela Schwesig hivatalban lévő tartományi vezetővel az élen az SPD 39 százalékon áll a Civey legfrissebb felmérése szerint, amelyről a Der Tagesspiegel számolt be.

Jócskán lemaradva, 18 százalékon áll a jobboldali radikális Alternatíva Németországnak párt (AfD), őket követi 13 százalékkal a Kereszténydemokrata Unió (CDU).

A Baloldal (Die Linke) 11, a liberális FDP 8, a Zöldek pedig 5 százalékon állnak. Utóbbi kettő egyébként eddig nem volt tagja a tartományi parlamentnek.

A cikkben megjegyezték: a hibahatár miatt nem egyértelmű, hogy az AfD a második legerősebb párt. Noha ezen a felmérésen a különbség a CDU és az AfD között öt százalék, korábbi kutatások szűkebb előnyt is mutattak már, augusztus elejéig pedig jellemzően a CDU állt jobban.

Mecklenburg–Elő-Pomerániában jelenleg SPD-CDU-koalíció van kormányon. A Der Tagesspiegel szerint, ha beigazolódnak az előrejelzések, megmarad a többsége egy azonos felállású kormánynak. Szűkebb többséget tudna alkotni az SPD és a Baloldal, valamint matematikailag lehetséges egy SPD-FDP-Zöldek kormány is.

Rovatok