Index Vakbarát Hírportál

Három évet töltöttek kínai börtönökben felkapcsolt villanynál, a Huawei-vezérért cserébe kiadták őket

2021. szeptember 25., szombat 16:49

Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Calgaryben fogadta azt a két kanadai állampolgárt, akik csaknem három évig raboskodtak kínai börtönökben – írja a Washington Post.

Michael Kovrigot és Michael Spavort 2018 decemberében tartóztatták le Kínában, röviddel azután, hogy Kanada letartóztatta Meng Van-csout, a Huawei kínai távközlési óriáscég banki csalással vádolt pénzügyi igazgatóját. Kína ellenlépését számos országban „túszpolitikaként” tartották nyilván.

Kína azt követően engedte szabadon a két férfit, hogy egy, az Egyesült Államokkal kötött megállapodás értelmében Meng Van-csout is szabadon engedték , véget vetve ezzel a három évig tartó jogi és diplomáciai bonyodalomnak Peking, Washington, valamint Ottawa között.

Ez a két férfi hihetetlenül nehéz helyzeten ment keresztül, de inspiráló és jó hír mindannyiunk számára, hogy hazafelé tartanak a családjukhoz

– fogalmazott Justin Trudeau a The Globe and Mail beszámolója szerint. A kanadai kormányfő arról tájékoztatott, hogy a foglyok több mint ezer napot töltöttek a kínai börtönökben úgy, hogy közben a nap 24 órájában fel volt kapcsolva a cellájukban a villany. 

A botrány miatt Kanada diplomáciai kapcsolata Kínával az 1989. évi Tienanmen téri mészárlás óta nem látott mélységbe süllyedt. Ennek látszik most véget vetni a fogolycsere.

Rovatok