Index Vakbarát Hírportál

Itt vannak az utolsó felmérések a német választások előtt

2021. szeptember 26., vasárnap 10:29

A vasárnapi német parlamenti választások előtti utolsó felmérések szerint szoros küzdelem várható az első helyért. A közösségi oldalakon a radikális jobboldal és a zöldek lekörözik a nagy pártokat.

Valamelyest szorosabbá vált a verseny a német parlamenti választásokon a Forsa pénteki felmérése szerint – írja a Tagesspiegel. A szociáldemokrata SPD 25 százalékkal vezet, őket követi 22 százalékkal a kereszténydemokrata CDU/CSU pártszövetség, majd 17 százalékkal a Zöldek, 12 százalékkal a szabaddemokrata FDP, tíz százalékkal a jobboldali radikális Alternatíva Németországnak párt (AfD) és hat százalékkal a Baloldal (Die Linke).

A szociáldemokraták augusztus végén vették át a vezetést a folyamatosan gyengülő CDU-tól. Az elmúlt napokban több felmérés is azt mutatta, hogy az SPD 26, a CDU pedig 20 százalékon áll.

A pártpreferencia-felmérések esetében a német sajtóban is gyakran hivatkoznak arra, hogy van néhány százalék hibahatár. Az Allensbach szintén pénteki felmérése például egészen szoros harcot mutat az első helyért: a közvélemény-kutató az SDP-nek 26, a CDU/CSU-nak 25, a Zöldeknek 16, az FDP-nek 10,5, az AfD-nek 10, a Baloldalnak pedig 5 százalékot mért a Focus cikke szerint.

A Tagesspiegel összeállításából kiderült az is, hogy a Forschungsgruppe Wahlen tíz nappal ezelőtti felmérése szerint a választók 47 százaléka szerint a legfontosabb probléma a klíma és a környezet állapota. A megkérdezettek 28 százalékát a koronavírus, 13 százalékát a migráció, 12 százalékát a társadalmi különbségek, 10 százalékát pedig a nyugdíjak aggasztják a legjobban.

Vizsgálták azt is, melyik politikus kapta a legtöbb lájkot az elmúlt egy hónapban a közösségi médiás posztjaira. Toronymagasan vezet 2,36 millióval az AfD-s Alice Weidel, őt követi 1,89 millióval Annalena Baerbock zöldpárti kancellárjelölt, 1,33 millióval az FDP-s Christian Lindner, majd 551 ezerrel a szociáldemokrata Olaf Scholz és 372 ezerrel a kereszténydemokrata Armin Laschet.

Rovatok