Index Vakbarát Hírportál

Áttévedtek az amerikai határon a mexikói katonák, füvet is vittek magukkal

2021. szeptember 26., vasárnap 13:48

Tizennégy mexikói katonát őrizetbe vettek helyi idő szerint szombaton kora reggel az amerikai határőrök, miután a mexikói Ciudad Juárezből a texasi El Pasóba érkeztek – adta hírül az MTI.

Az Amerikai Vámügyi és Határvédelmi Hivatal (CBP) közölte, hogy határőreik épp az El Pasóban lévő nemzetközi határátkelőnél teljesítettek szolgálatot, amikor észrevettek két mexikói katonai járművet. A mexikói katonák azt mondták nekik: nem vették észre, hogy az Egyesült Államok területére érkeztek.

A határőrök rövid időre őrizetbe vették a katonákat, és lefoglalták a felszerelésüket. Az egyik mexikói katonánál kis mennyiségű, személyes használatra szánt marihuánát találtak.

A határőrök felvették a kapcsolatot a mexikói katonai vezetéssel, amelynek képviselői nem sokkal később megérkeztek a helyszínre.

Egy szemtanú az incidensről beszámolva azt mondta, hogy az incidens miatt a határátkelőt mintegy két órára lezárták. Beszámolója szerint az amerikai határőrök rendkívül erélyesen szólították fel a mexikói katonákat, hogy azonnal tegyék fel a kezüket és dobják el a fegyvereiket. Átkutatták a mexikói katonai járműveket, majd elkísérték a katonákat, akik a szemtanú és az általa készített fotó szerint meg voltak bilincselve.

Az eset után öt órával mind a 14 katona, felszerelésével és járműveikkel együtt visszatérhetett Mexikóba – közölte a határvédelmi hivatal. A katonát, akinél a kábítószert találták, felelősségre fogják vonni.

(Borítókép: Határőrök kísérik a mexikói katonákat 2021. szeptember 25-én El Pasónál. Forrás: Reuters/Stringer)

Rovatok