Index Vakbarát Hírportál

Lavrov: Nincs napirenden a tálibok elismerése

2021. szeptember 26., vasárnap 08:36

Egyelőre nincs szó arról, hogy a nemzetközi porondon elismernék a tálibokat – mondta Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szombaton New Yorkban, ahol jelenleg az ENSZ 76. közgyűlése zajlik. Leszögezte:

A tálibok nemzetközi elismerésének kérdése nincs napirenden a mostani gyűlésen.

Az ENSZ-közgyűlés általános vitájában való felszólalás előtti sajtótájékoztatón Lavrov mindazonáltal azt mondta, hogy a nemzetközi elismerés hiánya nem akadályozza a kapcsolattartást az új afganisztáni vezetőkkel, akik augusztusban a nemzetközi csapatok kivonása közepette magukhoz ragadták a hatalmat a közép-ázsiai országban.

A tálibok külügyminisztere, Amír Hán Muttaki a hét elején jelezte, hogy ők is fel szeretnének szólalni a közgyűlésen, és ENSZ-nagykövetté jelölte legismertebb szóvivőjüket, Szohail Sahínt. Az ENSZ egyelőre nem adott jóváhagyást ahhoz, hogy ők is felszólaljanak.

Mindeközben Ghulam Isaczai, Afganisztán jelenlegi ENSZ-nagykövete azt kérte, hogy akkreditációját hosszabbítsa meg a világszervezet.

Egyelőre kérdésesnek tűnik, hogy az ENSZ mihez kezd ezzel a kérdéssel. 1996 és 2001 között, amikor a tálibok ugyancsak hatalomra kerültek az országban, hasonló helyzetben a világszervezet Akkreditációs Bizottsága meghosszabbította az ország éléről elmozdított kormány képviselőjének mandátumát.

Rovatok