Index Vakbarát Hírportál

Trump: Biden nyitva hagyja a határt, miközben más országok ide ürítik a börtöneiket

2021. szeptember 26., vasárnap 13:56

Bevándorláspolitikája és az afganisztáni helyzet miatt is támadta Joe Bident egy georgiai nagygyűlésen Donald Trump. A volt amerikai elnök beállt több helyi szenátorjelölt mellé, amit a sajtóban a republikánusok belharcaként értelmeznek.

Keményen bírálta Joe Biden demokrata elnököt elődje, a republikánus Donald Trump szombaton a Georgia állambeli Perryben tartott nagygyűlésén.

Joe Biden tárva-nyitva hagyja a határt, az országunkat pedig százezrek szállják meg minden egyes hónapban

– idézte a Breitbart Trumpot, aki hozzátette: nem is igazán tudják, kik azok az emberek, akik illegálisan átlépik a határt, de biztosította róla a hallgatóságát, hogy „mind közül a legrosszabbak”.

A volt elnök szerint más országok az Egyesült Államokba „ürítik a börtöneiket”, korábban főleg Guatemalából, Hondurasból, El Salvadorból és Mexikóból jöttek, de ma már a világ számos más országából, így a Közel-Keletről is.

A Texas állambeli Del Riónál kialakult válságos helyzettel kapcsolatban úgy fogalmazott: „az országunk migránstáborrá válik”, napok alatt illegális bevándorlók tízezrei lépték át a határt „a határőrök arcába nevetve”.

Trump szerint amíg ő volt az elnök, az illegális bevándorlók tudták, hogy ha megszegik az amerikai törvényeket, és illegálisan belépnek az országba,

elkapják, letartóztatják, és nagyon gyorsan kidobják őket az országból, ezért inkább el sem indultak.

A Fox News tudósítása szerint Trump az afganisztáni helyzet kezelése miatt is beleszállt Bidenbe. A nagygyűlés egyik vendége volt az a tengerészgyalogos, aki a kabuli reptér evakuálása közben kialakult kaotikus helyzetben átemelt a falon egy csecsemőt. Az erről készült fotó bejárta a nemzetközi sajtót.

A tengerészgyalogos most mindenkinek megköszönte a támogatást, úgy fogalmazott, örül, hogy végre otthon lehet. Miközben elhagyta a színpadot, a közönség azt skandálta, hogy „USA! USA!”.

A nagygyűlésen Trump teljes inkompetenciával vádolta Bident Afganisztán ügyében. Az eseményen megemlékeztek arról a 13 tengerészgyalogosról is, aki az Iszlám Állam helyi ágának terrortámadásában vesztette életét a kabuli repülőtéren. Az első sorban 13 széket üresen hagytak, melyen egy-egy fekete és egy amerikai zászlót, valamint virágot helyeztek el.

Más tudósításokban inkább azt emelték ki, hogy Trump támogatásáról biztosított három republikánus jelöltet is, aki szenátori helyekért száll majd harcba. Az AP hírügynökségnek nyilatkozó szakértők szerint Trump a saját képére akarja formálni a Republikánus Pártot, és megosztottságot szít.

Rovatok