Index Vakbarát Hírportál

Kína nagyon kibukott a brit hadihajótól, repülőket küldött rá

2021. szeptember 27., hétfő 14:48

Hétfőn kelt át egy Vietnam felé tartó brit hadihajó a Tajvani-szoroson, melyet a brit királyi haditengerészet jelentett be a Richmond névre keresztelt hajó Twitter-oldalán. Az akciót Kína határozottan elítélte – adta hírül az MTI. 

A Richmond az utóbbi időszakban nem messze Észak-Koreától, a Kelet-kínai tengeren vett részt az ENSZ-szankciók betartását felügyelő műveletben. Az elmúlt években a térségben francia, kanadai és ausztrál hadihajók is megfordultak, brit azonban most először. 

A kínai hadsereg úgy véli, hogy rossz szándék húzódik meg London mostani lépése mögött,  Nagy-Britannia viselkedése pedig veszélyezteti a békét és a biztonságot a térségben. A katonaság  azt is hozzátette: a hozzájuk tartozó repülőgépek és hadihajók a Richmond nyomába eredtek, és figyelmeztették a fregattot. 

Peking és London feszült viszonya régóta feszült, a két ország kapcsolatát többek között kereskedelmi és emberi jogi viták is nehezítik. 

Mivel Kína a saját felségvizének tekinti a Tajvani-szorost, ritkán fordul meg a térségben olyan hadihajó, ami nem az Egyesült Államoké. Amerikai hadihajók Peking ellenkezésének ellenére is havi rendszerességgel haladnak át a szoroson, Washington szerint ugyanis a Tajvani-szoros a nemzetközi vizekhez tartozik, ahol mindenki számára biztosítani kell a szabad hajózást.

Rovatok