Index Vakbarát Hírportál

Jön az abortuszstop Kínában

2021. szeptember 27., hétfő 09:09

Árt a nők egészségének és termékenységének a nem kívánt terhesség megszakítása, ezért a kínai kormány korlátozza a nem orvosi célú abortuszok számát – jelentette be pekingi vezetés. 

Az állam hétfőn kiadott új iránymutatásai a kabinet szerint a nők reproduktív egészségét kívánják óvni, az intézkedések pedig általában erősíteni akarják a nők hozzáférését a terhesség előtti egészségügyi szolgáltatásokhoz.

Guardian megjegyzi: a kínai hatóságok már jó ideje ügyelnek arra, hogy a születésszabályozás, vagy más nevén az egykepolitika miatt kialakult nemi alapú abortuszoknak útját állja. Az egykepolitika miatt főként vidéken fiút akartak a szülők, mert hagyományosan az „erősebbik nemet” tartják munka- és teherbíróbbnak, így értéke is nagyobb. Így gyakran előfordult, hogy megtudván a magzat nemét, elvetették. Jóllehet, idővel a hatóságok éppen ezért megtiltották az orvosoknak, hogy elmondják a születendő gyermek nemét. 

A hetvenes évektől kezdve 2013-ig 336 millió abortuszt végeztek Kínában. 

A brit lap szerint ez a kormányzati lépés valójában a népességcsökkenést hivatott korrigálni, úgyanúgy, mint az, hogy elhagyták az egykepolitikát és immár már három gyermek vállalására buzdítják a lakosságot. A témáról ebben a cikkünkben írtunk bővebben. 

Rovatok