Index Vakbarát Hírportál

Titkosszolgálat: bedrogozzák a bevándorlókat a belarusz határőrök

2021. szeptember 27., hétfő 17:22 | aznap frissítve

Hatvan nappal meghosszabbítaná a belarusz határ térségében szeptember 2-a óta érvényben lévő harmincnapos rendkívüli állapotot Mariusz Kamiński lengyel belügyminiszter, aki hétfői bejelentésében a feszült határhelyzettel indokolta javaslatát, valamint azzal, hogy a bevándorlók között terroristagyanús személyek is vannak – számolt be az MTI.

Piotr Müller kormányszóvivő a bejelentést követően elmondta, hogy a belügyminiszter javaslatát a kormány keddi ülésén tűzik napirendre. A Mariusz Błaszczak nemzetvédelmi miniszter részvételével tartott sajtókonferencián Kaminski közölte, augusztus eleje óta mintegy 9400 határsértési próbálkozás történt a lengyel-belarusz határon, 8200 illegális bevándorlót feltartóztattak, mintegy 1200-at pedig őrizetbe vettek. Az utóbbiak közül sokaknak vagy egyáltalán nincs útlevelük, vagy hamis úti okmánnyal rendelkeznek – mondta el Kamiński.

A sajtóértekezleten elhangzottak szerint az őrizetbe vettek kétharmada biztonsági kockázatot jelent. Ellenőrzésükkor minden tizedik esetben felmerült terrorszervezetekkel folytatott együttműködés komoly gyanúja vagy kiderült róluk, hogy fegyveres harcokban vettek részt, bűnözői múltjuk van és embercsempészetben való részvételükre utaló nyomokra is bukkantak.

Akadt köztük az Iszlám Állammal kapcsolatban lévő személy, többen Oroszországon át érkeztek, ahol néhányan katonai kiképzésen estek át – mondta el a titkosszolgálati szóvivő, Stanisław Żaryn. Beszámolt arról is, hogy a lengyel és litván hatóságok egybehangzó megállapítása szerint belarusz határőrök a határátlépés előtt pszichotróp szereket, köztük metadont adnak a bevándorlóknak.

Kamiński rendkívül feszültnek minősítette a határhelyzetet, ahol beszámolója szerint provokációk történnek belarusz részről. Błaszczak pedig olyan eseteket ismertetett, amikor a belarusz oldalon a fegyveresek a levegőbe lőttek, fegyverüket a lengyel határőrökre szegezték vagy petárdákat dobáltak.

A lengyel-belarusz határon 180 kilométer hosszúra tervezett, két és fél méter magas kerítés 94 kilométeres szakaszon már elkészült. A határt 2 és fél ezer lengyel katona, 4 ezer határőr, 600 rendőr védi, a második vonalban, a helyi lakosságot támogatva, önkéntes területvédelmi erők (WOT) is teljesítenek szolgálatot – közölte Błaszczak.

Rovatok