Index Vakbarát Hírportál

Videón, ahogy a hollók megtámadják a drónokat Ausztráliában

2021. szeptember 27., hétfő 07:30

Egy, a The Canberra Timeshoz eljuttatott videó szerint a hollók elég agresszívak Ausztráliában, ugyanis rendszeresen megtámadják az ausztrál főváros, Canberra légterében elhaladó drónokat.

Úgy tudni, hogy a videón látható madár egy ausztrál holló (Corvus coronoides), amely éppen támadást intéz a drón ellen:

A beszámoló szerint a madarak szép lassan kitanulták, hogy miként tudnak támadást intézni a drónok ellen. Egy madárpár például napról napra ügyesebb – mondta a videót is készítő szemtanú, aki napról napra figyeli a madarak ténykedését, miközben megrendeli a kávéját a drónokkal (igen, ott 2019 óta már drónon is lehet kávét rendelni). 

Csak idő kérdése, amíg leszednek egyet

– vélekedett Ben Roberts. Elmondta, hogy az első napon az említett páros még elég ügyetlen volt és csak úgy repkedtek a tollaik az akciójuk alatt, de a harmadik napra már el tudták kerülni a drónon lévő rotorokat és a ténykedésük miatt apróbb festékdarabok pattogtak le a gépekről. 

Az ausztrál hollók általában a párzási időszak környékén agresszívabbá válnak, elképzelhető, hogy ez magyarázza a támadásokat is. 

Valamilyen terminátorféleségnek gondolhatják a drónokat

– mondta erről Roberts.

A hollótámadások miatt a drónokat üzemeltető cégnek, a Wingnek (amely egyébként a Google anyavállalta, az Alphabet alá tartozik)  fel kellett függeszteni a repüléseket néhány útvonalon a Canberra Harrison nevű negyedében, ahol a hollók rendszerint garázdálkodnak. Egy szakértő, aki a drónok irányítószemélyzetének kiképzésével foglalkozik, azt mondta, hogy az operátoroknak meg kell próbálniuk elkerülni azokat a helyeket, ahol a madarak fészkelnek.

A WIng szóvivője az esettel kapcsolatban úgy fogalmazott:bár valóban előfordulnak hollótámadások, összességében néhány esettől eltekintve nem akadályozzák őket a madarak. Hozzátette: kikérték a szakértők véleményét arra vonatkozóan, hogy miként tudnák minimalizálni a drónoknak a madarakra gyakorolt hatását.

Rovatok