Index Vakbarát Hírportál

Olaf Scholz győzött Németországban, jönnek a nemzetközi reakciók

2021. szeptember 27., hétfő 18:56

A hétfőn közzétett eredmények szerint a szociáldemokraták nyerték a németországi választásokat Olaf Scholz kancellárjelölt vezetésével. Ennek fényében érkeznek is a nemzetközi visszajelzések, prognózisok a jövőben hivatalba lépő új német kormánnyal kapcsolatban.

David Sassoli, az Európai Parlament elnöke hétfői Twitter-üzenetében gratulált Olaf Scholz német szociáldemokrata kancellárjelöltnek pártja vasárnapi választási győzelméhez – írja az MTI. Az EP elnöke, akinek pártja az európai baloldali politikai szövetséghez tartozik, kiemelte üzenetében:

Egy ilyen történelmi válság után nincs vesztegetni való időnk, Európának erős és megbízható partnerre van szüksége Berlinben ahhoz, hogy folytatni tudja a szociális és zöld fellendülésért folytatott munkát.

A francia Európa-ügyi államtitkár, Clément Beaune a France2 közszolgálati televízióban arról beszélt, Franciaország reméli, hogy mielőbb egy erős német kancellárt tudhat maga mellett annak érdekében, hogy az Európai Unió előre tudjon lépni jövő évi francia elnöksége idején.

A francia érdek az, hogy mielőbb erős német kormány jöjjön létre

 – hangsúlyozta a Németországban megkezdett és várhatóan nehéz koalíciós tárgyalásokkal kapcsolatban. Az államtitkár jelezte, hogy az informális egyeztetések már megkezdődtek a német politikai pártokkal annak érdekében, hogy „megismerjük egymást, és gyorsan együtt tudjunk dolgozni”, amint megalakul az új kormány Berlinben.

Az érintett pártok „valamennyien elkötelezett, vállaltan Európa-barátok” – emelte ki a francia kormánytag. Ugyanakkor a költségvetési és a védelmi kérdésekben a német politikusok nem ugyanúgy gondolkodnak, mint a párizsi vezetők.

Lesznek különbségek és nehézségek időnként a tárgyalásokban Franciaországgal a következő hónapokban. (...) Kétségtelenül könnyebb a szociáldemokratákkal egyeztetni beruházási kérdésekről vagy a költségvetési szabályokról, de egyszerűbb a CDU-val a védelmi és a biztonsági kérdésekről tárgyalni

 – vélekedett Clément Beaune.

Az új német kancellár hivatalba lépéséig elemzők szerint Emmanuel Macron francia elnök európai szinten erősebb pozícióba kerülhet. „De ha Európában valaki egyedül erős, az semmire sem jó, mert nem tud reformokat indítani a beruházásban, a gazdaságban, az energiában európai partnerek nélkül” – fogalmazott az Európa-ügyi államtitkár.

Az Európai Unió jövő év első felében esedékes francia elnöksége alatt Emmanuel Macron több területen is reformokat szeretne kezdeményezni, egyebek mellett az európai minimálbér bevezetéséről és a digitális óriáscégek európai szintű szabályozásáról.

Csehországban nem számolnak azzal, hogy a német parlamenti választások eredménye befolyással lenne Prága és Berlin viszonyára.

Alakuljon Berlinben bármilyen kormány, a fontos az, hogy megértsük egymást, és tudjunk közösen dolgozni országaink és Európa érdekében

 – írja Jakub Kulhánek szociáldemokrata cseh külügyminiszter Twitteren hétfőn megjelent bejegyzésében. A miniszter szerint a cseh–német kapcsolatok az utóbbi években nagyon jól alakultak, és bízik abban, hogy ez így lesz a jövőben is. Kulhánek úgy véli, jó esély van a két ország stratégiai partnerségének megerősítésére a kereskedelemben, a tudományban, a közlekedésben, a biztonságpolitikában és az Európai Unióban is.

Németország egyike a legfontosabb partnereinknek, bízom abban, hogy kapcsolataink továbbra is nagyon magas szinten maradnak

 – reagált újságírói kérdésre Jan Lipavský, a képviselőház külügyi bizottságának kalózpárti alelnöke. Lipavský hosszú kormányalakítási tárgyalásokra számít Németországban.

Nagyobb változásokat a cseh–német kapcsolatokban sem a kormány, sem a helyi ellenzék nem vár. Úgy vélekednek, hogy az új német kormány elsősorban a hazai gazdasági és politikai témákkal lesz elfoglalva. Jaroslav Bžoch, a képviselőházi külpolitikai bizottság másik alelnöke a kormányzó ANO mozgalom nevében hasonlóképp nyilatkozott.

A német választásokat az Európai Unión kívül is élénk figyelemmel kísérték. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője úgy fogalmazott, Oroszország folytonosságra számít Berlin részéről a kétoldalú viszonyban.

Peszkov hangsúlyozta a két ország közötti kereskedelmi, gazdasági és befektetési kapcsolatok fontosságát, és kifejezte Moszkva érdekeltségét ezek folytatásában. Mint mondta, Oroszország és Németország között vannak nézetkülönbségek, de a felek egyetértenek abban, hogy ezeket tárgyalások útján kell rendezni.

Az ukrán külügyminiszter, Dmytro Kuleba szerint az ukrán–német kapcsolatok vonatkozásában kedvező koalíció alakulhat a berlini törvényhozásban. A tárcavezető úgy vélekedett, fontos az új kancellár személye, de ennél is lényegesebb, hogy milyen koalíció áll majd össze. Itt valamennyi eshetőséget pozitívan értékelte.

Kuleba elmondása szerint – amint arról a Kárpáti Igaz Szó beszámolt – az összes jelentősnek megítélt párttal egyeztettek már, s igyekeztek vázolni az Ukrajna számára leglényegesebb kérdéseket.

A kontinensen túlról is elkezdtek befutni a reakciók a németországi választás eredményeire. A kínai külügyminisztérium jelezte, Kína kész folytatni az együttműködést a leendő új német kormányzattal, abban a reményben, hogy ezzel aktívan hozzájárulhat a Kína és az Európai Unió közötti kereskedelem és együttműködés fejlődéséhez.

Hua Csun-jing kínai külügyi szóvivő a német szövetségi parlamenti választások előzetes eredményeire reagálva elmondta, Kína kész a kétoldalú kapcsolatok és a nyílt szellemiségű párbeszéd folytatására az új kormányzattal a kölcsönösen gyümölcsöző együttműködés jegyében. A szóvivő szerint a tények azt támasztották alá, hogy amennyiben Kína és Németország kitart a kölcsönös bizalmon és egyenlőségen alapuló kétoldalú kapcsolatok elmélyítése mellett, úgy a fejlődés új szintjeire léphetnek, aktívan hozzájárulva a Kína és az EU közötti kereskedelemhez és együttműködéshez.

Angela Merkel leköszönő német kancellár vezető szerepet játszott a Kína és az Európai Unió által hosszú tárgyalások után tavaly december végén jóváhagyott beruházási megállapodás tető alá hozásában. Németország számára különösen fontos a kínai piac, ahol számos német gyártó tevékenykedik, elsősorban az autóiparban. A megállapodás ratifikálása könnyíthetné a külföldi vállalatok hozzáférését a kínai piachoz, egyebek mellett például annak a szabálynak az eltörlésével, hogy a külföldi vállalatok csak helyi partnereken keresztül működhetnek Kínában. A megállapodás jövője azonban bizonytalanná vált azóta, hogy az EU és Kína az emberi jogi küzdelmek nyomán kölcsönösen szankciókat vezetett be egymással szemben.

Hétfői sajtótájékoztatóján ugyanakkor Hua Csun-jing bejelentette, Vang Ji kínai külügyminiszter kedden videokapcsolaton keresztül egyeztet majd Josep Borrell európai uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselővel a Kína és az EU közötti kapcsolatokról, valamint regionális kérdésekről.

A hétfőn közölt végeredmény szerint az előző napi Bundestag-választáson a Német Szociáldemokrata Párt (SPD) kapta a legtöbb szavazatot, 25,7 százaléknyit. A második a Kereszténydemokrata Unió (CDU) és a Keresztényszociális Unió (CSU) szövetsége lett, amely története leggyengébb teljesítményével 24,1 százalékot szerzett. Azonban a szoros végeredményre hivatkozva ők is a kormányalakítás szándékával vágnak neki az új törvényhozási ciklusnak. Bármelyik oldal alakít kormányt, csak más pártok, elsősorban a Zöldek és a liberális Szabad Demokrata Párt (FDP) bevonásával tudja megtenni. Mindkét tábor karácsonyra ígéri a kormányátalakítást, közvetlenül azelőttre, hogy január 1-jétől Franciaország átveszi az uniós elnöki tisztet.

Rovatok