Index Vakbarát Hírportál

Sorra törlik közösségi médiás tartalmaikat a tálibokat kritizáló felhasználók

2021. szeptember 27., hétfő 20:54 | aznap frissítve

Az augusztus 15-ei hatalomátvétel előtt több befolyásos közösségi média felhasználó is volt Afganisztánban, akik nyíltan bírálták a tálibok tevékenységét és politikáját saját felületükön. Azóta viszont több afgán felhasználó is törölni kezdte a korábban megosztott bejegyzéseit és fotóit, mert félnek attól, hogy a tálib erők célpontjaivá válnak – írja a BBC

Noha a hatalomátvételkor a tálibok általános amnesztiát ígértek minden olyan személynek, akik korábban ellenük harcoltak, vagy valamilyen kapcsolatban álltak az ország előző kormányával, az országból elmenekülők közül viszont többen is azt mondták, hogy nem bíznak bennük.

Mohammad Yaqoob tálib védelmi miniszter egy múlt heti hangüzenetben elismerte, hogy a fegyveres csoport harcosai civilek „bosszúgyilkosságairól” számoltak be. További részleteket viszont nem közölt, és konkrét eseményeket sem említett.

A hír félelmet keltett a közösségi média bejegyzéseinek lehetséges következményeiben, ezért a Facebook további funkciókat is bevezetett az afganisztáni felhasználók számára - többek között lehetővé tette számukra azt, hogy zárolják a profiljukat, és megtagadják a hozzáférést az ominózus tartalomhoz.

A BBC két emberrel is beszélt, akiknek több millió követője volt a közösségi médiában, és akiket a tálibok hatalomra kerülése előtt befolyásosnak tartottak. Azóta már mind a ketten törölték fiókjukat, mert félnek attól, hogy célponttá válhatnak. 

Rovatok