Index Vakbarát Hírportál

Veszélyezteti az élővilágot a kipisilt drog

2021. szeptember 28., kedd 11:05

Olyan mértékű lett a kábítószer-koncentrátum a Whitelake folyóban az angliai Piltonban rendezett Glastonbury fesztivál mellett, hogy már veszélyezteti a vízi élővilág épségét. Ezen belül is az európai angolnáét.  

Kutatók megmérték a két évvel ezelőtti rendezvény előtt, közben és után a drogszintet a folyó felvizében és alvizében, és riasztó eredményeket találtak. 

A pszichoaktív MDMA mennyisége 104-szer volt nagyobb az alvízben mint a felvízben, még hetekkel a fesztivál után is, ami az angliai angolnák életciklusára már veszélyt jelent. A kokain koncentrátuma 40-szer volt magasabb az alvízben, jóllehet, a kokaint nem tekintik veszélyforrásnak a folyó törékeny ökoszisztémájára. 

Mindazonáltal egy korábbi tanulmány szerint a kokain hiperaktívvá teheti az angolnákat, rosszabb esetben izomsorvadást, kopoltyúkárosodást és hormonális zavarokat okozhat. 

A Guardian által megszólított szakértő szerint a probléma gyökere az, hogy a fesztivál látogatói amellett, hogy illegális drogokat szednek be, a területen a földre vizelnek, csakhogy a felturbózott vizelet tudatmódosító tartalma nem bomlik le megfelelően a talajban, és bekerül a folyóvízbe. 

A vizsgálati eredmény hatására a fesztivál szóvivője a köztéri vizelést úgy írta le, mint a vízi világra legnagyobb fenyegetést jelentő veszélyforrást. Éppen ezért konkrétan kampányt indítottak „Ne vizelj a földre!” címen, aminek viszont korlátozott eredménye volt. A szóvivő fogadkozott: továbbra is igyekeznek a látogatókat eltántorítani az önkönnyítés eme formájától.

És az illegális drogok használatát sem támogatjuk a Glastonburyn

– tette hozzá sietve. 

Az illetékesek egyelőre nem sokat tesznek az élővilág védelme érdekében, bár a vízminőséget vizsgálók több, természetes megoldást is javasoltak, például nádasok telepítését a világjárvány miatt csak jövőre újra rendezésre kerülő fesztivál mellé. 

Rovatok