Index Vakbarát Hírportál

Gyűlnek a sötét felhők Armin Laschet feje felett

2021. szeptember 28., kedd 15:28

A CDU elnöke abban bízik, hogy mégis kormányt alakíthat, pártjának több vezető politikusa azonban korántsem ilyen derűlátóan ítéli meg a választási eredményt. Az SPD főtitkára szerint senki sem akarja, hogy Armin Laschetből kancellár legyen.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung szerint elmúltak azok az idők, amikor a nagy német pártok biztonságban érezhetik magukat. Mindeközben Armin Laschet CDU-elnök bízik benne, hogy bár csak másodiknak futott be a német választásokon, mégis kormányt alakíthat majd, ám ebben pártjának több vezető politikusa sem bízik.

A Merkel-korszaknak és a pártok között megszokott erőviszonyoknak is véget vetett a vasárnapi parlamenti választás Németországban a Frankfurter Allgemeine Zeitung elemzése szerint.

A kereszténydemokrata CDU/CSU pártszövetség eddigi legrosszabb eredményét érte el, és bár a szociáldemokrata SPD-nek 25,7 százalék most elég volt a győzelemhez, ez messze van a harmincszázalékos céltól, amelyet a párt aktuális társelnökpárosa 2019-es megválasztásakor kitűzött.

A lap szerint Olaf Scholz alkancellár és pénzügyminiszter személyében az SPD az utolsó esélyét használta fel arra, hogy a Merkel-korszak után kormányzásra képes erőként tüntesse fel magát.

A győztes pártnak azonban csak a voksok egynegyedét sikerült megszereznie úgy, hogy a CDU/CSU és a Zöldek is egy sor hibát követtek el a kampányban, ráadásul az SPD-től balra álló Baloldal (Die Linke) is gyenge eredményt ért el. Csak a megszerzett egyéni mandátumoknak köszönhetően tudott egyáltalán bekerülni a parlamentbe.

Ami a változó erőviszonyokat illeti, a cikk szerint a CDU/CSU gyengülése nem újdonság. Amióta tudni lehetett, hogy Angela Merkel nem indul újra, csak a koronavírus-járvány alatt tudtak átmenetileg korábbi támogatottságuk közelébe jutni.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung egy másik cikkben arról írt, hogy egyre több kritika éri Armin Laschet CDU-elnököt a saját pártjából.

Bernd Althusmann alsó-szászországi vezető a Zöldekkel és a szabaddemokrata FDP-vel folytatandó koalíciós tárgyalások lehetősége kapcsán úgy fogalmazott a lapnak: a CDU nem keltheti azt a benyomást, hogy egy szalmaszálba kapaszkodik, el kell fogadni a választók akaratát. Közölte:

a párt nemcsak nem nyert, hanem egyértelműen vesztett.

Volker Bouffier hesseni tartományi miniszterelnök szerint a CDU-nak nincs kormányalakítási felhatalmazása, Tilman Kuban, az ifjúsági tagozat vezetője pedig úgy fogalmazott:

elvesztettük a választást, és pont.

A Junge Union elnöke szerint az SPD, a Zöldek és az FDP kezében van a lehetőség a kormányalakításra.

A Zöldek és az FDP már megegyeztek arról, hogy a héten egymással kezdik a tárgyalásokat.

Senki sem akarja, hogy Armin Laschet kancellár legyen, remélem, ezt a következő napokban ő is belátja

– nyilatkozta Lars Klingbeil, az SPD főtitkára a német RTL-nek.

(Borítókép: Armin Laschet Berlinben 2021. szeptember 27-én. Fotó: Maja Hitij / Getty Images)

Rovatok