Index Vakbarát Hírportál

Kiderült, hova tűntek Angela Merkel szavazói

2021. szeptember 29., szerda 21:49

A kereszténydemokraták és keresztényszociálisok uniója, a CDU/CSU pártszövetség – amely 2017-ben Angela Merkel támogatva győzelmet aratott – hat és fél millió szavazót vesztett az utóbbi négy év alatt. A Politico összeszedte, hogy pontosan hova is tűntek ezek a szavazók.

A CDU/CSU és a a szociáldemokraták (SPD) szavazóinak körülbelül 7-7 százaléka meghalt 2017 óta. Ez több, mint ami a többi párt esetében, mivel azoknak jellemzően fiatalabb a választórétege. Ennél is jelentősebb változás volt viszont, hogy

a CDU/CSU KÖRÜLBELÜL 2 millió szavazója pártolt át az SPD-hez. 

Mindeközben a kimutatás szerint a szabaddemokratákhoz (FDP), megközelítőleg 1,3 szavazójuk, a Zöldekhez pedig egymillió szavazójuk pártolt át. 

A szociáldemokraták egyébként maguk is 960 ezer szavazót vesztettek a Zöldekkel szemben, további 700 ezret viszont sikerült megszerezniük a többi német párttól. A párt szavazóinak körülbelül 60 százaléka lojális maradt és közben jelentős mennyiségű szavazót happoltak el a többiek elől (a zöldeket kivéve) és ez elég volt a múlt hétvégi győzelemhez.

A Politico leszögezte, hogy a fenti adatok nem egy kiterjedt közvélemény-kutatáson, hanem a helyi választási eredmények részletes elemzésén alapulnak.  Alább elérhető az erről közölt infógrafikájuk is:

Rovatok