Index Vakbarát Hírportál

Ötszáz méter széles deltatorkolatot hozott létre a La Palma-i vulkánból kitörő láva, elszínezte az óceánt

2021. szeptember 29., szerda 18:22

Szerda este óta ömlik az Atlanti-óceánba a La Palma szigetén kitört vulkánból a láva, körülbelül mintegy fél kilométer széles deltatorkolatot alakítva ki. A vulkáni anyag hatására az óceán színe is megváltozott a környéken – írja az El Mundo.

A vulkanikus anyag és a tenger érintkezése pillanatában gázfelhők képződnek, amelyek azonban a szélben többnyire gyorsan felhígulnak – magyarázta a lapnak Eugenio Fraile, a Spanyol Oceanográfiai Intézet (IEO) munkatársa.

A szigeten található Cumbre Vieja nevű vulkán tíz napja tört ki. A hatóságok előzőleg arra figyelmeztettek, hogy a mintegy ezer Celsius-fokos magmafolyam és a tengervíz találkozásánál mérges gázok szabadulhatnak fel, és robbanások is bekövetkezhetnek. A megolvadt kőzetek hirtelen lehűlése miatt ugyanis sósavelegy keletkezhet, amelynek belégzése igen veszélyes. Emiatt több ezer embert evakuáltak, hétfőn pedig három tengerparti települést teljesen lezártak.

A láva szeptember 19-e óta hömpölyög a vulkán nyugati vonulatain az óceán felé, a letarolt banánültetvényeken kívül eddig mintegy hatszáz épület, lakóházak és nyaralók mellett egy templom vált a lángok martalékává.

Rovatok